Tort tostowy

4.5 (195 ocen)

  • 40 min

Tortem tym zaskoczyłam gości, nikt nie spodziewał się takiego dania na poczęstunku imieninowym mamy.

  • 40 min

Składniki:

  • 16 kromek chleba tostowego
    100 g szynki konserwowej
    5 jajek ugotowanych na twardo
    250 g pasztetu z drobiu
    250 g serka homogenizowanego
    pół papryk czerwonej, zielonej i żółtej
    5 ogórków w occie
    majonez
    cienki szczypiorek
    1 słodka cebula
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tort tostowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki drobniutko kroimy.
    Robimy trzy pasty:
    1 pasta: ugotowane jajka, papryki, 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, mieszamy z majonezem.
    2 pasta: pasztet drobiowy wykładamy do miseczki i wyrabiamy na jednolitą masę.
    3 pasta: ogórki w occie, szynka, szczypior, cebula, papryki mieszamy z majonezem.
    Na tacy układamy 4 kromki chleba tostowego. Poszczególne warstwy chleba przekładamy plastrami kolejno: nr 1, nr 2 i nr 3. Ostatnią warstwę jak i boki smarujemy serkiem homogenizowanym.
    Dekorujemy.
    Wstawiamy na 12 godzin do lodówki.

Porady

Z każdego składnika zostawiamy niewielką ilość do dekoracji. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować