Bezowy wieniec z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy aż całkowicie się rozpuści.
2.Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy bezę i formujemy łyżką wieniec.
3.Wieniec wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 120 stopni przez 10 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 90 i suszymy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika z termoobiegiem. Beza powinna być dobrze wysuszona. Pozostawiamy ją w piekarniku do wystygnięcia. Zimną zdejmujemy z papieru.
4.Śnieżkę ubijamy z mlekiem na puszystość.
5.Z kolei robimy mus. Obrane kiwi miksujemy na mus.
6.Na wieniec nakładamy bitą śmietanę, później nakładamy mus.
7.Obrane kiwi kroimy i dekorujemy nim wieniec. Dekorujemy dodatkowo listkami melisy.
Komentarze