Bezowy wieniec z kiwi

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Pyszny deser z musem z kiwi i bitą śmietaną. Do udekorowania wieńca możemy użyć listków melisy. Mus z kiwi przełamuje słodycz bezy.

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Beza:

    - 4 białka

    - 1 szklanka cukru

    Bita śmietana:

    - 1 śmietana typu Śnieżka

    - 150 ml mleka

    Dodatkowo:

    - 4 sztuki kiwi na mus

    - 1 sztuka kiwi do dekoracji

    - kilka listków melisy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Bezy Beza

Bezowy wieniec z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy aż całkowicie się rozpuści.
  • 2. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy bezę i formujemy łyżką wieniec.
  • 3. Wieniec wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 120 stopni przez 10 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 90 i suszymy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika z termoobiegiem. Beza powinna być dobrze wysuszona. Pozostawiamy ją w piekarniku do wystygnięcia. Zimną zdejmujemy z papieru.
  • 4. Śnieżkę ubijamy z mlekiem na puszystość.
  • 5. Z kolei robimy mus. Obrane kiwi miksujemy na mus.
  • 6. Na wieniec nakładamy bitą śmietanę, później nakładamy mus.
  • 7. Obrane kiwi kroimy i dekorujemy nim wieniec. Dekorujemy dodatkowo listkami melisy.
  • 8. Gotowe! Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Białka Kiwi Owoce Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować