REKLAMA

Wieniec bezowy z żurawiną i pomarańczami

wyświetlono: 849 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Przepiękna i smakowita ozdoba świątecznego stołu. Wymaga trochę czasu ale dla takiego efektu naprawdę warto.

Bezę i konfiturę z żurawiny można przygotować wcześniej, a wieniec przełożyć kremem i udekorować dopiero przed podaniem.

opublikowany: 09.12.2018
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 2 godz.
  • Średni

Składniki:

  • Beza:

    6 białek w temp. pokojowej

    250 g cukru

    łyżeczka soku z cytryny

    łyżeczka maki ziemniaczanej

    szczypta soli


    Krem:

    330 ml śmietanki 30%

    3 łyżki cukru pudru

    śmietan fix


    Konfitura z żurawiny:

    1,5 szkl żurawiny świeżej lub mrożonej

    0,5 szkl cukru

    1/2 szkl soku z pomarańczy


    Pomarańcze karmelizowane:

    1 pomarańcza

    łyżeczka masła

    łyżeczka miodu
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Jak zrobić Wieniec bezowy z żurawiną i pomarańczami?
Sposób przygotowania:

  • 1. Beza: Białka ubić ze szczypta soli na sztywna pianę. Nadal ubijając dodawać cukier. Gdy masa będzie szklista i lśniąca dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksować.

    Dużą blaszkę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, narysować okrąg i na nim rozłożyć pianę tworząc wieniec bezowy. Bezę włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. po włożeniu skręcić temp. do 120 stopni. Piec bezę przez godzinę. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 100 stopni i piec jeszcze pół godziny. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.


    Konfitura: Żurawinę podlać sokiem, dodać cukier i dusić przez ok 10 minut aż zgęstnieje.


    Pomarańczę dokładnie obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło z miodem, ułożyć plasterki pomarańczy i przyrumienić.


    Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem na sztywno.


    Na schłodzoną bezę wyłożyć śmietankę. Udekorować konfiturą z żurawiny, plasterkami karmelizowanej pomarańczy i miętą. Obficie posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: martyna.wirkus 4C1EA58A-DF29-48AA-9D8C-F55DD8A47DFC

Wieniec bezowy

Chrupiący wieniec bezowy z owocami i śmietanowym kremem z mascarpone. Prostu j smaczny!

kategoria: wieniec Desery beza opublikowany: 01.02.2021 | wyświetlono: 76 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Kasia_S Kasia S

Świąteczny wieniec bezowy

maliny i granat przełamują słodycz bezy, wieniec będzie smakowitą ozdobą nie tylko świątecznego stołu

kategoria: Ciasta beza opublikowany: 14.11.2017 | wyświetlono: 667 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE