Wieniec bezowy z żurawiną i pomarańczami

  • wyświetlono: 678 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Przepiękna i smakowita ozdoba świątecznego stołu. Wymaga trochę czasu ale dla takiego efektu naprawdę warto. Bezę i konfiturę z żurawiny można przygotować wcześniej, a wieniec przełożyć kremem i udekorować dopiero przed podaniem.

IMG_3480
  • 8 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Beza:

6 białek w temp. pokojowej

250 g cukru

łyżeczka soku z cytryny

łyżeczka maki ziemniaczanej

szczypta soli


Krem:

330 ml śmietanki 30%

3 łyżki cukru pudru

śmietan fix


Konfitura z żurawiny:

1,5 szkl żurawiny świeżej lub mrożonej

0,5 szkl cukru

1/2 szkl soku z pomarańczy


Pomarańcze karmelizowane:

1 pomarańcza

łyżeczka masła

łyżeczka miodu

Sposób przygotowania przepisu:

Wieniec bezowy z żurawiną i pomarańczami

  • 1. Beza: Białka ubić ze szczypta soli na sztywna pianę. Nadal ubijając dodawać cukier. Gdy masa będzie szklista i lśniąca dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksować.

    Dużą blaszkę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, narysować okrąg i na nim rozłożyć pianę tworząc wieniec bezowy. Bezę włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. po włożeniu skręcić temp. do 120 stopni. Piec bezę przez godzinę. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 100 stopni i piec jeszcze pół godziny. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.


    Konfitura: Żurawinę podlać sokiem, dodać cukier i dusić przez ok 10 minut aż zgęstnieje.


    Pomarańczę dokładnie obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło z miodem, ułożyć plasterki pomarańczy i przyrumienić.


    Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem na sztywno.


    Na schłodzoną bezę wyłożyć śmietankę. Udekorować konfiturą z żurawiny, plasterkami karmelizowanej pomarańczy i miętą. Obficie posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ŻurawinaDeserświętaboże narodzeniedo kawypavlovabeza Pavlovakonfitura z żurawinypomarańcze karmelizowane

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto ze śliwkami i bezowa pianką

Dodane przez: Kloruś

Ciasto z owocami i bezową pianką

Puszyste i wilgotne ciasto, kwaskowate...

Torcik bezowy z kremem ajerkoniakowym i malinami

Dodane przez: rena123

Torcik bezowy z kremem ajerkoniakowym i malinami

Efektowny i pyszny torcik dla dorosłych....

Szarlotka z pomarańczą i koksem

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Szarlotka z pomarańczą i kokosem

Prosta w wykonaniu domowa szarlotka....

Najlepsza rolada bezowa

Dodane przez: 2milutka

Rolada bezowa z wiśniami i galaretką

Rolada bezowa nie jest wypiekiem...

image-1bx9vl5

Dodane przez: KuchniaPoli

Ciasto kruche z rabarbarem i bezową pianką

Ciasto kruche z rabarbarem i bezową...

Tort bezowy z kremem kajmakowym i pekanami

Dodane przez: Armi As

Tort bezowy z kremem kajmakowym i pekanami

Uwielbiam bezę a tort bezowy kojarzy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE