Bezowy wieniec z kremem i konfiturą

  • wyświetlono: 587 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Do tej pory wykonanie bezy kończyło się u mnie klęską, może dlatego, że brakowało mi cierpliwości podczas jej długiego suszenia i pilnowania, żeby za mocno się nie przypiekła i była biała. I w końcu jest, udała mi się, idealnie krucha i biała, taka jak chciałam. Uformowałam ją w kształcie wieńca i podałam z pysznym kremem i konfiturą z truskawek. Deser jest bardzo słodki, ale niskosłodzona konfitura lekko przełamuje tą słodycz. Ale, nawet nie pytajcie mnie jaki ten deser jest kaloryczny...jednym słowem ,,bomba kaloryczna'', ale co tam od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie słodkie szaleństwo. Zapraszam :)

bgg (Kopiowanie)
  • 8 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Beza:
4 białka
1 szklanka cukru

Krem:
330 ml śmietanki kremówki 30 %
25 dag serka mascarpone
cukier puder do smaku

Dodatkowo:
1 słoiczek konfitury truskawkowej
kilka listków melisy do dekoracji ( niekoniecznie )

Sposób przygotowania przepisu:

Bezowy wieniec z kremem i konfiturą

  • 1. Beza: Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy aż całkowicie się rozpuści, następnie pianę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia formując winiec.
  • 2. Pieczenie: Następnie wkładamy ją do nagrzanego piekarnika temperatura 120 stopni pieczemy 10 minut, po czym temperaturę zmniejszamy do 90 i suszymy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem. Beza powinna być dobrze wysuszona. Pozostawiamy ją w piekarniku do wystygnięcia, następnie zimną zdejmujemy z papieru.
  • 3. Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i ubijamy do połączenia się składników, następnie dodajemy cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy.
  • 4. Przekładanie: Na dobrze wystudzoną bezę nakładamy krem, tak żeby lekko spływał na boki, następnie nakładamy konfiturę z truskawek i dekorujemy listkami melisy i gotowe. Kroimy i podajemy.
  • 5. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastobezakremDeserbiałkapodwieczorekserek mascarponebezykrem śmietankowykonfiturabeza z krememprzepis_miesiąca1000ciasto z kremembezowy wieniec

Komentarze

Podobne przepisy

Świąteczny wieniec bezowy

Dodane przez: Jaga85

Świąteczny wieniec bezowy

To pyszne ciasto na bożonarodzeniowy...

image-18h3xxc

Dodane przez: Magster

KAKAOWO - RUMOWE CIASTO Z WANILIOWYM KREMEM...

Bardzo wilgotne a zarazem puszyste...

Wieniec drożdżowy z  makiem i bakaliami

Dodane przez: Ewelina Marcin

Wieniec drożdżowy z makiem i bakaliami

Klasyczne, domowe ciasto drożdżowe...

Tort bezowy z owocami i kremem z białej czekolady i mięty

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Tort bezowy z owocami i kremem z białej czekolady...

Jestem wielbicielką białej czekolady...

Tort bezowy z kremem kokosowy, orzechami i daktylami

Dodane przez: anik9

Tort bezowy z kremem kokosowym, orzechami...

Smak tego tortu jest boski:)

Leniwy drożdżowy wieniec z owocami i kruszonką

Dodane przez: bienpyt

Leniwy drożdżowy wieniec z owocami i kruszonką

Drożdżowe ciasto dla leniwych lub...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE