Beza pavlova z sosem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając.
• Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet.
• Na papierze do pieczenia odrysować koło od talerza.
• Przełożyć ubite białka do worka cukierniczego i wyciskać ozdobne rozety na obwodzie koła tak, aby środek był pusty. Po wierzchu przejechać łyżką, aby zrobić rowek na bitą śmietanę.
• Piec 30 minut w temp. 120 st.C, następnie dosuszyć w temp. 100 st.C przez 2 godziny 30 minut.
• Odłożyć najładniejsze maliny do dekoracji, resztę przetrzeć przez sito i zagotować z cukrem.
• Kiwi obrać, pokroić w plastry i wyciąć z nich gwiazdki.
• Granat przeciąć na pół i wyłuskać z niego pestki.
• Śmietanę ubić z cukrem pudrem. przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć na bezę.
• Udekorować bezę truskawkami, malinami i posypać pestkami granatu.
• Bezę polać sosem malinowym.
Porady
• Pozostały sos wykorzystać do polania pokrojonej już bezy na talerzu
Komentarze