Beza Pavlova z sosem malinowym

4.5 (196 ocen)

  • 3 godz.

Beza w formie wieńca w kolorach mocnej czerwieni została okrzyknięta przez moją rodzinę niekwestionowaną królową świątecznych słodkości.

  • 3 godz.

Składniki:

  • • 4 białka
    • 250 g cukru kryształu
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka octu winnego białego
    Bita śmietana
    • 1 szklanka śmietany 30%
    • 2 łyżki cukru pudru
    Owoce
    • 1 mały granat
    • kilka truskawek
    • 2 owoce kiwi
    • 300 g malin
    • 2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza Sosy

Beza pavlova z sosem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Beza Pavlova z sosem malinowym 1. • Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając.
    • Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet.
    • Na papierze do pieczenia odrysować koło od talerza.
    • Przełożyć ubite białka do worka cukierniczego i wyciskać ozdobne rozety na obwodzie koła tak, aby środek był pusty. Po wierzchu przejechać łyżką, aby zrobić rowek na bitą śmietanę.
    • Piec 30 minut w temp. 120 st.C, następnie dosuszyć w temp. 100 st.C przez 2 godziny 30 minut.
    • Odłożyć najładniejsze maliny do dekoracji, resztę przetrzeć przez sito i zagotować z cukrem.
    • Kiwi obrać, pokroić w plastry i wyciąć z nich gwiazdki.
    • Granat przeciąć na pół i wyłuskać z niego pestki.
    • Śmietanę ubić z cukrem pudrem. przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć na bezę.
    • Udekorować bezę truskawkami, malinami i posypać pestkami granatu.
    • Bezę polać sosem malinowym.

Porady

• Pozostały sos wykorzystać do polania pokrojonej już bezy na talerzu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować