Sofrito - hiszpański tradycyjny sos pomidorowy

4.5 (185 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sofrito nie jest niczym innym jak tradycyjnym sosem pomidorowym powstałym poprzez przesmażenie aromatycznych składników na oliwie. W Hiszpanii używany jest do ryżu czy jajek, ale także jako baza do wielu potraw (np. świetnie się nadaje jako dodatek do farszu do Empanadas, czy do Ryżu po kubańsku). Niektórzy przygotowują go wcześniej aby 3-5 dni odstał w lodówce przed wykorzystaniem. Nadaje się również do porcjowania w woreczki i zamrożenia.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -2 puszki krojonych pomidorów
    -1 podłużna zielona papryczka (nieostra)
    -średnia cebula
    -2 ząbki czosnku
    -3 łyżki oliwy z oliwek
    -łyżeczka suszonej słodkiej papryki
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Beza Sosy Sos pomidorowy Sos warzywny

Sofrito - hiszpański tradycyjny sos pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Paprykę pokroić na małe kawałki (ok. 0,5cm). Oliwę rozgrzać na dużej patelni, zeszklić na niej cebulę. Dodać pokrojoną paprykę i smażyć na małym ogniu ok 5 minut. Dodać czosnek i smażyć kolejną minutę. Cały czas mieszając, ważne jest by warzywa się nie przypaliły.
    Na patelnię wylać pomidory i dodać słodką paprykę. Całość wymieszać i smażyć 10-15 min do zredukowania płynu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować