Tort beza pavlova - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Następnie dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać sok z cytryny i ubić.
Dodać przesianą skrobię i delikatnie wymieszać szpatułką.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na którym narysować okrąg -23 cm średnicy. Wyłożyć na niego masę bezową i uformować wyrównując boki bezy łyżką ku górze.
Ciasto wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150ºC. Piec 1,5 godziny.
Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Ostudzoną beze położyć na docelowej paterze.
2.Śmietanę kremówkę ubić bez cukru. Wyłożyć ją na bezę i dowolnie udekorować owocami. Smacznego ;)
Porady
Beze można przygotować dzień wcześniej, A śmietanę ubić na chwilę przed podaniem.
Komentarze