Tort beza Pavlova

5 (197 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Idealna beza chrupka na zewnątrz, piankowa i delikatna w środku. Bardzo prosta w wykonaniu.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 6 białek
    300 g drobnego cukru do wypieków
    1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
    1 łyżeczka soku z cytryny
    Oraz
    1 słoiczek konfitury brzoskwiniowo gruszkowej ( lub innej)
    500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%(schłodzonej)
    świeże owoce sezonowe , suszone, czekoladki itp do ozdoby
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Beza Pavlova Tort bezowy

Tort beza pavlova - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    Następnie dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać sok z cytryny i ubić.
    Dodać przesianą skrobię i delikatnie wymieszać szpatułką.

    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na którym narysować okrąg -23 cm średnicy. Wyłożyć na niego masę bezową i uformować wyrównując boki bezy łyżką ku górze.
    Ciasto wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150ºC. Piec 1,5 godziny.
    Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
    Ostudzoną beze położyć na docelowej paterze.
  • 2. Śmietanę kremówkę ubić bez cukru. Wyłożyć ją na bezę i dowolnie udekorować owocami. Smacznego ;)

Porady

Beze można przygotować dzień wcześniej, A śmietanę ubić na chwilę przed podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować