2 sprawione bażanty
1 kg pomidorów
2 kg zielonej papryki
pół łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka czubata papryki w proszku
100 g smalcu
300 g cebuli
sól
Bażant po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bażanty włożyłem do garnka, zalałem wodą. Gotowałem do miękkości. Następnie oddzieliłem mięso od kości, pokroiłem na kawałki ( 40-50 g ).
Równocześnie podrumieniłem na smalcu drobno pokrojoną cebulę, dodałem pokrojoną w krążki paprykę, pomidory, paprykę w proszku, sól, pieprz, trochę wody, dusiłem pod przykryciem. Gotowe warzywa wymieszałem z mięsem z bażanta, kilka minut razem dusiłem.
Podałem na gorąco z wcześniej ugotowanym ryżem.
Komentarze