Placek po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, oczyścić i pokroić na drobne kawałki. Oprószyć mąką i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić papryką słodką, ostrą oraz pieprzem i solą. Wszystko razem przesmażyć. Zalać wywarem warzywnym lub mięsnym do zakrycia mięsa dusić na małym ogniu około 30 minut. Pod koniec duszenia dodać pokrojoną w kostkę paprykę.Jeszcze chwilę dusimy. Mąkę rozmieszać w 100ml śmietanki tak żeby nie było grudek i dodać do gulaszu. Gotować około 5 minut.
2.Ziemniaki ścieramy na tarce, cebulę również. Dodać jajko, mąkę, sól pieprz do smaku. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Nakładać łyżką na patelnie i rozkładać na jak największej powierzchni. Smażymy z jednej i drugiej strony na złoty kolor.
3.Ziemniaczany placek rozkładamy na talerzu. Na jego połowie rozkładamy nasz gulasz i przykrywamy pozostałą połową. Możemy wierzch polać sosem lub udekorować śmietaną. Niebo w gębie
Komentarze