Batoniki musli z masłem orzechowym

5 (2 ocen)

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Domowe batoniki musli są smaczniejsze i przede wszystkim zdrowsze od kupnych zamienników. Do "sklejenia " składników wykorzystałam mieszankę miodu z masłem orzechowym - nadaje odpowiednią konsystencję, świetny smak i niebiański wręcz zapach. Takie przekąski świetnie sprawdzą się na letnich wycieczkach pieszych czy rowerowych.

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Płatki owsiane - 1 szklanka
    Ziarna słonecznika - 3 łyżki
    Chia - 3 łyżki
    Siemię lniane - 3 łyżki
    Bakalie - 1/2 szklanki, u mnie:
    suszone śliwki, morele, żurawina, daktyle
    Miód - 2 łyżki
    Masło orzechowe (u mnie z kawałkami orzechów) - 3 łyżki
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Batony

Batoniki musli z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki owsiane wsypujemy na suchą patelnię i na niedużym ogniu prażymy, często mieszając. Powinny leciutko zbrązowieć i nabrać orzechowego aromatu. Odstawiamy do ostudzenia.
    Bakalie kroimy na małe kawałki. Mieszamy je z płatkami i ziarnami.

    Miód i masło orzechowe mieszamy. Najlepiej, jeśli miód jest lejący. Jeśli nie, możemy podgrzać go odrobinę w kąpieli wodnej - do maksymalnie 40 stopni.

    Miód z masłem orzechowym wlewamy do pozostałych składników. Dokładnie mieszamy.

    Foremkę lub pojemnik plastikowy wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy masę, mokrymi rękami dociskamy i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Masa stwardnieje.
    Wyciągamy z formy i kroimy na paski.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki owsiane Masło orzechowe Miód Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować