Batoniki musli

4.5 (165 ocen)

  • 50 min

W ciągu roku szkolnego warto zrobić dzieciom jako drugie śniadanie bardzo zdrowe batoniki. Smakują o wiele lepiej niż sklepowe.

  • 50 min

Składniki:

  • 3/4 szklanki ryżu preparowanego
    3/4 szklanki płatków owsianych
    1/4 szklanki łuskanych nasion słonecznika
    2 łyżki sezamu
    2 łyżki nasion lnu
    1/2 szklanki posiekanych bakalii (dałam rodzynki, śliwki kalifornijskie i żurawinę)
    2 łyżki miodu
    2 łyżki dżemu brzoskwiniowego lub morelowego
    2 łyżki oleju
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery Batony

Batoniki musli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie suche składniki: ryż preparowany, płatki owsiane, nasiona słonecznika, sezam, len i posiekane bakalie (posiekałam wszystkie, nawet z grubsza rodzynki) wymieszać razem w misce. Do rondelka wlać olej, dodać dżem, miód i sól, zagotować. Zestawić z ognia, wsypać suche składniki, dokładnie wymieszać. Wyłożyć do foremki keksowej 23x11 cm (mierząc po dnie). Wyrównać i ugnieść ręką zmoczoną w wodzie. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C ok. 10-12 minut. Ostudzić. Włożyć na ok. 1/2-1 godzinę do zamrażarki, wtedy ładniej się kroją. Pokroić na części
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Musli Płatki Ryż Sezam Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować