Bataty zapiekane z pieczarkami i serem

2.83 (6 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Prosty sposób na pyszne bataty zapiekane z pieczarkami i serem. Ja użyłam serka z niebieską pleśnią ale to może być każdy inny ser. Polecam te bardziej wyraziste w smaku świetnie przełamują smak słodkawych w smaku batatów.
Podaję z sosem czosnkowym. Pyszności :)

  • 1 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 mniejsze bataty
    około 200-250 g pieczarek
    pół średniej cebuli
    sól
    pieprz
    2 ząbki czosnku
    Olej 3- 4 łyżki
    około 100 g serka z niebieska pleśnią lub innego
Wystaw ocenę:

2.83 (6 ocen)

Zobacz również:

Frytki z batatów

Bataty zapiekane z pieczarkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bataty obieramy i kroimy na połowę.
    Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia oprószamy solą i grubo mielonym pieprzem skrapiamy obficie olejem.
    Tak przygotowane bataty wkładamy do piekarnika nagrzanego 200 stopni i pieczemy około 30-40 minut w zależności od wielkości ziemniaków.
  • 2. Pieczarki oczyszczamy i kroimy na cienkie plasterki, cebulę kroimy w kostkę.
    Na patelni podsmażamy cebulę i posiekany czosnek następnie dodajemy pieczarki i całość krótko podsmażamy co jakiś czas mieszając na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Po upieczeniu bataty wyciągamy z piekarnika i lekko studzimy. Za pomocą łyżeczki wydrążamy część miąższu . Miąższ ugniatamy widelcem na puree i dodajemy do podsmażonych pieczarek . Całość dokładnie mieszamy, dodajemy tarty ser i ponownie mieszamy.
    Tak przygotowaną masą faszerujemy bataty.
    Wstawiamy ponownie do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i zapiekamy 10-15 minut.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować