Frytki z batatów

Bataty to słodkie ziemniaki, które zagościły w Europie kilka wieków temu. Cechują się bogactwem składników odżywczych, a w dodatku są pyszne i dostępne niemal w każdym sklepie. Przeczytaj jak przyrządzić i przyprawić frytki z batatów, aby były chrupiące i dowiedz się z czym je podawać.

Liczba przepisów: 11

Jak przyrządzić frytki z batatów?

Frytki z batatów możemy przyrządzić na dwa proste sposoby – piekąc w piekarniku lub smażąc w garnku na głębokim oleju. Pierwsza opcja jest zdrowsza, dietetyczna i lekkostrawna. Smażone frytki z batatów jednak stanowią rozwiązanie dla osób, które nie posiadają w domu piekarnika.

Przepis na frytki z batatów z piekarnika nie jest pracochłonny – wystarczy obrać i umyć bataty, a następnie pokroić je na cienkie paski. Surowe bataty są twarde, a więc czynność ta nikomu nie powinna sprawić problemu. Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 220 stopni C, a blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Uzyskane z batatów paski wkładamy do miski i mieszamy z oliwą z oliwek i przyprawami. Przekładamy je na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy tak długo, aż zrobią się rumiane.

Jak zrobić frytki z batatów nie mając piekarnika? Początek przepisu jest taki sam – bataty obieramy, myjemy i kroimy w paseczki. W tym czasie w garnku rozgrzewamy olej do temperatury 200 stopni C. Jeśli nie posiadasz kuchenki indukcyjnej i nie wiesz jaka jest temperatura oleju, zdaj się na zmysł węchu. Unoszący się w powietrzu zapach oleju to znak, że uzyskał on odpowiednią temperaturę do smażenia. Do rozgrzanego oleju wrzucamy bataty i smażymy przez około pięć minut. Następnie, wyjmujemy i odsączamy na ręczniku papierowym, Czynność tę powtarzamy dwa razy. Tak przyrządzone bataty możemy podać w misce, przyprawione solą lub nieco bardziej zaszaleć, wykorzystując opisane niżej wskazówki.

Jak zrobić chrupiące frytki z batatów?

Postępujesz zgodnie z przepisem, a mimo to frytki wychodzą miękkie i gąbczaste? Jest na to sposób! Przed smażeniem lub pieczeniem uzyskane z batatów słupki koniecznie umieść w misce i zalej zimną wodą. Odczekaj około 40 minut. Następnie wyjmij ziemniaki z wody i dokładnie odsącz, używając do tego ręcznika papierowego lub ściereczki kuchennej. Dzięki temu Twoje frytki z batatów będą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, zachwycając nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Jak przyprawić frytki z batatów?

Frytki ze słodkich ziemniaków można przyprawić na nieskończenie wiele sposobów, co sprawia, że jest to danie idealne dla każdego, niezależnie od preferencji smakowych. Tradycjonaliści mogą przyprawić je solą, tak jak frytki ze zwykłych ziemniaków. Jeśli chcemy nieco śmielej poeksperymentować, możemy pokusić się o tymianek oraz rozmaryn. Alternatywnie, do przyprawienia batatów świetnie nada się aromatyczny majeranek, czarny pieprz i koperek.

Frytki z batatów cechują się słodkim smakiem, a więc świetnie komponują się z takimi przyprawami jak cynamon, kolendra, kurkuma i curry. Fani pikantnych potraw do batatów mogą dosypać odrobinę chili i słodkiej papryki. To sprawi, że frytki zyskają apetyczny, żywo – czerwony kolor. Eksperymentaliści natomiast śmiało mogą puścić wodze fantazji, ponieważ słodki smak batatów świetnie komponuje się niemal z wszystkim.

Do czego pasują frytki z batatów?

Frytki z batatów to niezwykle uniwersalne danie, które doskonale nadaje się do konsumpcji solo, ale także jako dodatek do innych, zróżnicowanych potraw. Możemy serwować je z mieszanką przypraw lub z dodatkiem past warzywnych, a także jako uzupełnienie dań mięsnych.

Popularnym dodatkiem do batatów jest guacamole, czyli meksykańska pasta z awokado, z niewielką ilością soku z cytryny, chili, czosnku, kolendry, soli oraz pieprzu. Innym sposobem na przygotowanie fit obiadu z dodatkiem batatów jest ryba gotowana na parze. Słodki smak ziemniaków świetnie komponuje się z delikatnym mięsem łososia lub dorsza, doprawionego pieprzem, solą i odrobiną soku z cytryny.

Inne propozycje z wykorzystaniem tego warzywa to na przykład danie z batatami i jarmużem lub kurczak z frytkami z batatów.  

To może cię zainteresować