Frytki z batatów

4.5 (173 ocen)

Jeśli znudziły Wam się klasyczne frytki, wybierzcie frytki z batatów. To smaczny dodatek do mięs, ale i pomysł na lekką przekąskę lub ciepłą kolację. Podajcie je z ulubionym dipem, a staną się też pomysłem na imprezowe danie.

Składniki:

  • 2 bataty - waga około 300 g każdy
    oliwa
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Frytki Frytki z batatów Przystawki

Frytki z batatów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bataty obieramy ze skórki. Kroimy w grube plastry, a każdy plaster na paski - ja zazwyczaj kroję je na kawałki wielkości najmniejszego palca dłoni.
  • 2. Frytki z batatów przekładamy do miski, polewamy oliwą - około 1 łyżki i obtaczamy bataty w tłuszczu. Posypujemy solą i znów obtaczamy w dłoniach.
  • 3. Przekładamy warzywa na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, starając się, by jedna frytka nie dotykała drugiej
  • 4. Frytki pieczemy do zrumienienia, przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy z ulubionym dipem.

Porady

Dodatkowo frytki z batatów można urozmaicić, dodając inne przyprawy poza solą - słodką paprykę, kumin, pieprz, tymianek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki)

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Cynamonowe frytki z batatów

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Cynamonowe frytki z batatów

Cafe Babilon_Laura Propozycja zdrowej przekąski 30 min

To może cię zainteresować