Frytki z batatów

  • wyświetlono: 3134 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Jeśli znudziły Wam się klasyczne frytki, wybierzcie frytki z batatów. To smaczny dodatek do mięs, ale i pomysł na lekką przekąskę lub ciepłą kolację. Podajcie je z ulubionym dipem, a staną się też pomysłem na imprezowe danie.

Marta Kornak

Składniki

2 bataty - waga około 300 g każdy
oliwa
sól do smaku

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Frytki z batatów

  • 1. Bataty obieramy ze skórki. Kroimy w grube plastry, a każdy plaster na paski - ja zazwyczaj kroję je na kawałki wielkości najmniejszego palca dłoni.
  • 2. Frytki z batatów przekładamy do miski, polewamy oliwą - około 1 łyżki i obtaczamy bataty w tłuszczu. Posypujemy solą i znów obtaczamy w dłoniach.
  • 3. Przekładamy warzywa na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, starając się, by jedna frytka nie dotykała drugiej
  • 4. Frytki pieczemy do zrumienienia, przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy z ulubionym dipem.

Porady

Dodatkowo frytki z batatów można urozmaicić, dodając inne przyprawy poza solą - słodką paprykę, kumin, pieprz, tymianek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

frytkibatatyfrytki z batatów
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-2bc09dn

Dodane przez: Ewelina Marcin

Prowansalskie frytki z selera

Zdrowa wersja frytek z selera obsypanych...

image-0dbwry1

Dodane przez: zuzaan

Domowe frytki z piekarnika

Są zdrowsze od tradycyjnych frytek.

image-23ra63q

Dodane przez: elapolo

Rozmarynowe frytki z piekarnika

Tradycyjne frytki w trochę zdrowszej...

Sól, pieprz i przyprawa gyros

Dodane przez: Ewschen

Dietetyczne frytki z cukinii

Cukinia to zdrowsze rozwiązanie...

Frytki z dyni

Dodane przez: Cukiereczek

Frytki z dyni

Mimo, że frytki z dyni wyglądają...

image-1uwg269

Dodane przez: kbasia

Frytki z piekarnika

Złociste i chrupiące frytki. Według...