Bataty zapiekane z kaszą jęczmienną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Kolejna fit propozycja, która śmiało może zastąpić obiad.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 bataty
    50g kaszy jęczmiennej perłowej
    1 mała cebula czerwona
    2 ząbki czosnku
    50g sera pleśniowego Lazur
    Kilka krótkich gałązek świeżej kolendry
    Sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Faszerowane Ser

Bataty zapiekane z kaszą jęczmienną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jęczmienną gotujemy al’dente. Bataty myjemy, kroimy wzdłuż i każdą połówkę delikatnie solimy. Owijamy w folie aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st C przez 30 minut. Środek miękkich batatów wydrążamy tak, by nie uszkodzić łupinek. Miąższ łączymy z ugotowaną kaszą, rozdrobnionym serem pleśniowym, posiekaną cebulką, rozdrobnionym czosnkiem i ziołami. Doprawiamy do smaku. Farszem nadziewamy łupinki batatów i ponownie pieczemy przez 30 minut. Podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować