Barszczyk z gałeczkami Babci Stasi

4 (3 ocen)

  • 55 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

To rodzinny przepis, wspaniale smakuje jedzony z najbliższymi!

  • 55 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 800 gramów buraczków startych na wiórki ( mogą być gotowe ze słoika, albo ugotowane i starte buraczki)

    2 średnie marchewki

    1 duża cebula

    2 litry bulionu warzywnego

    4 liście laurowe

    2 łyżki masła klarowanego

    5-6 ziaren ziela angielskiego

    Sól

    Świeżo mielony pieprz-1 łyżka

    1 pełna łyżka octu jabłkowego

    Szczypta cukru



    Gałeczki:

    500 gramów mięsa mielonego z indyka

    1 duże jajko

    2 łyżki bułki tartej

    Sól-do smaku

    Świeżo mielony pieprz-łyżeczka

    1 łyżeczka słodkiej papryki
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Zupa jarzynowa

Barszczyk z gałeczkami babci stasi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ścieram na tarce marchewkę ( można również pokroić ją w półplasterki), siekam drobno cebulę. W garnku z dużym dnem rozgrzewam olej, dodaję warzywa, oraz liście laurowe, podsmażam 5 minut, często mieszając. Zalewam warzywa bulionem, dodaję ziele angielskie, sól i pieprz. Gotuję 10 minut.

    W międzyczasie łączę wszystkie składniki gałeczek, formuję z nich drobne kuleczki i wrzucam do bulionu= mi wyszło z tej porcji mięsa 30 gałeczek, naprawdę powinny być drobne.

    Gałeczki wrzucam na gotujący się bulion, gotuję 8-10 minut. Następnie dodaję buraczane wiórki, gotuję 5-7 minut. Teraz czas doprawić zupę solą, pieprzem, octem i cukrem. Warto próbować zupy i doprawić pod swój smak. Gotuję kolejne 5 minut.

    Zupę podaję z tłuczonymi ziemniakami, albo z pieczywem. Najlepsza jest następnego dnia po przegotowaniu, gdy smaki się przegryzą.

Porady

Zupa jest najlepsza na drugi dzień

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować