Baranek wielkanocny pieczony jak chleb

5 (152 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Baranek wielkanocny do święconki i na świąteczny stół.

  • 4 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Połowa porcji jak w przepisie na chleb
    szklanka razowej kaszki orkiszowej
    szklanka mąki żytniej typ 2000
    szklanka mąki pszennej typ 1850
    2 szklanki mąki pszennej typ 650 lub 500
    2 szklanki mąki żytniej typ 720
    łyżeczka cukru
    łyżka soli
    80 g świeżych drożdży piekarskich
    2 szklanki kefiru naturalnego
    około 1,5 szklanki wody (zależy od suchości mąki)
    pół szklanki płatków owsianych
    po łyżce ulubionych ziaren (np.dynia,słonecznik,siemię lniane)
    2 łyżki oleju
    otręby do podsypania
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ciasta wielkanocne

Baranek wielkanocny pieczony jak chleb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Foremkę na baranka smarujemy tłuszczem, wysypujemy otrębami, napełniamy ciastem, składamy foremkę. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 45 minut.

Porady

Oczy i nos zrobiłam z 4 goździków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować