Baranek wielkanocny do święconki i na świąteczny stół.
4 godz.
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
Połowa porcji jak w przepisie na chleb
szklanka razowej kaszki orkiszowej
szklanka mąki żytniej typ 2000
szklanka mąki pszennej typ 1850
2 szklanki mąki pszennej typ 650 lub 500
2 szklanki mąki żytniej typ 720
łyżeczka cukru
łyżka soli
80 g świeżych drożdży piekarskich
2 szklanki kefiru naturalnego
około 1,5 szklanki wody (zależy od suchości mąki)
pół szklanki płatków owsianych
po łyżce ulubionych ziaren (np.dynia,słonecznik,siemię lniane)
2 łyżki oleju
otręby do podsypania
Baranek wielkanocny pieczony jak chleb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Foremkę na baranka smarujemy tłuszczem, wysypujemy otrębami, napełniamy ciastem, składamy foremkę. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 45 minut.
Komentarze