Bananowy deser z domowym słonym karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zacząć deser od przygotowanie słonego karmelu:
Cukier rozpuścić w garnku z grubym dnem na średniej mocy palnika, cały czas mieszając. Rozpuszczać do momentu, aż uzyskamy bursztynowy kolor. Należy bardzo uważać żeby nie był zbyt ciemny, ponieważ zrobi się gorzki i trzeba będzie zacząć prace od nowa.
2.Kiedy masa będzie miała odpowiedni kolor dodać masło i mieszać gotując, aż całość połączy się w jednolitą masę.
3.Do masy wlać śmietankę i chwilę pogotować. Dodać sol, zdjąć z palnika i wystudzić karmel przed dodaniem do deseru.
4.Przygotować deser: obrane banany pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny.
5.Śmietankę, mascarpone i mleko skondensowane włożyć do misy i ubić na sztywny krem.
6.Na dno pucharków nakładać: 2 łyżki pokruszonych ciastek, wokół ścianek nałożyć plastry bananów, do środka włożyć kilka łyżek ubitego kremu i słonego karmelu, nałożyć kolejne piętro w ten sam sposób. Desery podawać schłodzone.
Komentarze