Bananowy deser z domowym słonym karmelem

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Szynki deser kiedy mamy niezapowiedzianych gości. Łatwy w wykonaniu i pięknie się prezentuje

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 banany
    200ml śmietanki 36% schłodzonej
    120g mascarpone schłodzonego
    150g słodzonego mleka skondensowanego
    10 ciastek/herbatników pokruszonych
    mini ciastka do dekoracji (opcjonalnie)
    Polewa czekoladowa

    Solony karmel domowej roboty:
    200g cukru drobnego
    100g masła
    150g śmietanki 30%
    1/2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bananowy deser z domowym słonym karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zacząć deser od przygotowanie słonego karmelu:
    Cukier rozpuścić w garnku z grubym dnem na średniej mocy palnika, cały czas mieszając. Rozpuszczać do momentu, aż uzyskamy bursztynowy kolor. Należy bardzo uważać żeby nie był zbyt ciemny, ponieważ zrobi się gorzki i trzeba będzie zacząć prace od nowa.
  • 2. Kiedy masa będzie miała odpowiedni kolor dodać masło i mieszać gotując, aż całość połączy się w jednolitą masę.
  • 3. Do masy wlać śmietankę i chwilę pogotować. Dodać sol, zdjąć z palnika i wystudzić karmel przed dodaniem do deseru.
  • 4. Przygotować deser: obrane banany pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny.
  • 5. Śmietankę, mascarpone i mleko skondensowane włożyć do misy i ubić na sztywny krem.
  • 6. Na dno pucharków nakładać: 2 łyżki pokruszonych ciastek, wokół ścianek nałożyć plastry bananów, do środka włożyć kilka łyżek ubitego kremu i słonego karmelu, nałożyć kolejne piętro w ten sam sposób. Desery podawać schłodzone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słony karmel

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować