Gofry z domowym słonym karmelem, orzeszkami i bananem

4 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Gofry z tego ciasta wychodzą przepyszne - chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku. Do tego własnoręcznie robiony sony karmel. Pysznie jak w najlepszej kawiarni!

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Słony karmel:
    Cukier - 100g
    Śmietanka 30 lub 36% - 60ml
    Masło - 40g
    Sól - 1/2 łyżeczki

    Gofry:
    Mleko - 1 szklanka
    Mąka - 250g
    Cukier - 1/4 szklanki
    Olej - 1/5 szklanki
    Jajko - 2szt
    Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    Sól - szczypta

    Do podania:
    Orzeszki ziemne w karmelu - garść
    Banan - 2szt
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry

Gofry z domowym słonym karmelem, orzeszkami i bananem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gofry z domowym słonym karmelem, orzeszkami i bananem 1. Karmel:

    Próbowałam już kilka przepisów na karmel i to pierwszy, z którego jestem zadowolona. Karmel wyszedł przepyszny, o świetnej konsystencji.
    Do zrobienia karmelu jest nam potrzebny garnek z grubym dnem. Ja robiłam w garnku z powłoką kamienną, ale może być też blaszany.

    Cukier wsypujemy do garnka i podgrzewamy na sporym ogniu, co jakiś czas mieszając silikonową łyżką (drewniana się nie nadaje). Cukier powinien się rozpuścić i mieć jasno brązowy kolor. Ważne aby go nie spalić, bo stanie się gorzki. Czas jaki wam to zajmie zależy od garnka - garnek blaszany nagrzeje się dużo szybciej niż kamienny.
    Kiedy już całkowicie się rozpuści i nabierze koloru dodajemy masło i szybko mieszamy, cały czas trzymając na sporym ogniu. Masło zatrzyma proces karmelizacji. Na końcu dodajemy śmietankę i sól. Mieszamy do uzyskania ładnej konsystencji.
    Karmel przelewamy do miseczki. Ciepły karmel jest lejący, po wystygnięciu robi się gęsty. Można trzymać do w lodówce w zamkniętym słoiku przez kilka dni.


    Gofry: (z porcji wychodzi 10 sztuk)
    Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy resztę składników, dobrze mieszamy (najlepiej mikserem). Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
    Gofry pieczemy w natłuszczonej gofrownicy.

    Gotowe gofry polewamy słonym karmelem (jeśli jest za twardy można chwilę podgrzać w mikrofalówce), posypujemy orzeszkami w karmelu. Podajemy z bananem i opcjonalnie bitą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słony karmel

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować