Pavlova ze słonym karmelem

4.49 (194 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Dziś kolejna odsłona mojego ulubionego tortu – Pavlova słony karmel. Krucha beza z kremem z masła orzechowego i serka mascarpone, polana sosem toffi i posypana słonymi prażonymi orzeszkami ziemnymi. Do tego bita śmietana… Jak dla mnie to raj na ziemi…

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na bezę:
    ◦6 białek z dużych jaj
    ◦350 g cukru
    ◦1 łyżeczka białego octu winnego
    ◦1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    ◦szczypta soli
    ◦masło do wysmarowania blachy

    Składniki na krem:
    ◦250 ml mocno schłodzonej śmietanki 36%
    ◦250 g serka mascarpone
    ◦2 łyżki cukru pudru
    ◦50 g czekolady karmelowej
    ◦4-5 łyżek masła orzechowego słonego

    Dodatkowo:
    ◦250 ml mocno schłodzonej śmietanki 36%
    ◦2-3 łyżki cukru pudru
    ◦30 g prażonych słonych orzeszków ziemnym
    ◦sos toffi/karmelowy
Wystaw ocenę:

4.49 (194 ocen)

Pavlova ze słonym karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie bezy:
    Blaszkę do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować na nim okrąg o średnicy 20-22 cm (np. od okrągłej tortownicy). Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni. W misce ubić białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier cały czas ubijając. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec dodać mąkę, ocet i jeszcze chwilę ubijać.

    Masę bezową wyłożyć na narysowany okrąg, wyrównać spód i przy pomocy łyżki lub szpatułki podnieść boki ku górze. Wstawić do nagrzanego piekarnika po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec/suszyć bezę przez 3 godziny.

    Po wyłączeniu piekarnika uchylić drzwiczki i zostawić bezę do wystygnięcia.

    Przygotowanie kremu:
    Czekoladę drobno posiekać. Masło orzechowe wymieszać z serkiem mascarpone, dodać czekoladę. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietankę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietanę dodać do masy z mascarpone delikatnie mieszając.

    Pozostałą śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder.

    Bezę przełożyć na paterę. Do środka nałożyć krem, następnie posypać połową orzeszków ziemnych i polać sosem toffi/karmelowym (użyłam gotowego). Na orzeszki wyłożyć bitą śmietanę. Całość polać sosem i posypać pozostałymi orzeszkami ziemnymi.

    Przechowujemy w lodówce!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzeszki ziemne Serek Słony karmel

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować