Bananowe muffiny z orzechami pekan i syropem klonowym

  • wyświetlono: 445 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 1

Bananowe muffiny z orzechami pekan i syropem klonowym

viki2903
  • 18 porcje
  • 35min
  • Łatwy

Składniki

60 g orzechów pekan (opcjonalnie włoskich)
2 duże dojrzałe banany
210 g mąki
30 g masła
2 jajka
1/2 szkl mleka
4 łyżeczki syropu klonowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta cynamonu
1 szczypta soli

Sposób przygotowania przepisu:

Bananowe muffiny z orzechami pekan i syropem klonowym

  • 1. Miękkie dojrzałe banany rozgniatamy widelcem.
    Masło roztapiamy i studzimy. Ostudzone masło łączymy z roztrzepanymi jajkami, mlekiem, ekstraktem lub cukrem waniliowym oraz syropem klonowym. Łączymy z rozgniecionymi bananami.
    Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon,sól mieszamy razem, a następnie partiami dodajemy do mokrej mieszanki.
    Ciasto przelewamy do foremek na muffiny do 2/3 wysokości foremki, wierzch posypujemy posiekanymi orzechami pekan (opcjonalnie włoskimi) i pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bananyorzechybabeczkimuffinysyrop klonowy

Komentarze

Podobne przepisy

Muffiny bananowe z czekoladą

Dodane przez: aniamaja

Muffiny bananowe z czekoladą

Przepis zaczerpnięty z programu...

muffinki bananowe z nutellą

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Bananowe muffinki z orzechami i nutellą

Najszybszy deser-ciasto to chyba...

image-11tl2q1

Dodane przez: natalia2004

Bananowe muffinki z orzechami macadamia i...

Szybkie i pyszne - najlepsze z...

image-0rdh696

Dodane przez: olga_f

Bananowe muffiny z morelami

Babeczki są wilgotne w środku za...

Czekoladowe muffiny z bananowym nadzieniem

Dodane przez: Konto nieaktywne

Czekoladowe muffiny z bananowym nadzieniem

Błyskawiczne czekoladowe muffiny...

i gotowe ;)

Dodane przez: Renata2

Cynamonowe muffiny z orzechami i gruszkami

Idealna na zimne jesienne wieczory...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE