Drożdżówki z orzechami pekan i syropem klonowym

  • wyświetlono: 238 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Słodkie bułeczki na bazie pysznego ciasta drożdżowego, dla wielbicieli syropu klonowego i orzechów. Orzechy pekan można zamienić na orzechy włoskie.

IMG_20190816_115618
  • 14 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

CIASTO DROŻDŻOWE:

540g mąki pszennej
80g drobnego cukru do wypieków
3/4 łyżeczki soli
10g drożdży suchych
75g masła, roztopionego
250ml mleka
2 duże jaja

NADZIENIE Z SYROPEM KLONOWYM I ORZECHAMI PEKAN:

1/4 szklanki syropu klonowego
100g miałkiego brązowego cukru
1 łyżka cynamonu w proszku
150g drobno posiekanych orzechów pekan lub włoskich

DODATKOWO:

1 szklanka cukru pudru
3 łyżki syropu klonowego
garstka grubo posiekanych orzechów pekan lub orzechów włoskich do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżówki z orzechami pekan i syropem klonowym

  • 1. Uwaga: Mleko i jajka ocieplamy do temperatury pokojowej.
    Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników - bez roztopionego masła. Najpierw ciasto mieszamy powoli drewnianą łyżką do połączenia się składników, potem ciasto wyrabiamy mikserem z hakiem około 7 minut lub ręką 10-15 minut, pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione, przestudzone masło. Ciasto musi być miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto będzie rosło około 1,5 godziny - musi podwoić swoją objętość.
  • Bułeczki drożdżowe z syropem klonowym i orzechami2. Po tym czasie ciasto rowałkować na prostokąt o wymiarach 40x50 cm. delikatnie podsypując mąką wałek i stolnicę/blat, by ciasto się nie kleiło.
  • Bułeczki drożdżowe z syropem klonowy i orzechami pekan3. Cynamon wymieszać z brązowym cukrem. Przygotowany prostokąt posmarować syropem klonowym, posypać mieszanką cynamonu z brązowym cukrem a następnie posiekanymi orzechami pekan lub orzechami włoskimi. Prostokąt zwinąć ściśle wzdłuż krótszego boku, na kształt rolady. Ostrym nożem pokroić na 3 - 3,5 cm kawałki. Ułożyć je w formie, wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 23x33 cm. Bułeczki podczas pieczenia "przytulą się" do siebie. Przykryć ściereczką, odstawić do ponownego wyrastania na 30 minut - powinny podwoić swoją objętość.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza funkcja góra - dół, wstawić wyrośnięte bułeczki, piec około 20 minut. Wyjąć, przestudzić
  • 4. Z cukru pudru i syropu klonowego grzbietem łyżki utrzeć lukier. Gęstość lukru regulujemy przez dodawanie wody jeśli lukier jest za gęsty, jeśli zbyt rzadki dodajemy cukru pudru.
    Lekko ciepłe bułeczki polukrować i posypać dodatkowymi orzechami. Bułeczki odrywamy od siebie.

Porady

Bułeczki są dość słodkie dlatego możemy zmniejszyć ilość brązowego cukru do nadzienia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Jajkacynamonorzechy włoskiesyrop klonowycukier brązowyorzechy pekan

Komentarze

Podobne przepisy

Chleb z oliwkami i orzechami

Dodane przez: Kloruś

Chleb z oliwkami i orzechami

Przepyszny, puszysty z chrupiącymi...

.

Dodane przez: Anitka0804

Drożdżówki z serem i lukrem

Pyszne puszyste słodkie drożdżówki...

image-1l5oroj

Dodane przez: Alex M

Chleb z dynią i orzechami

Długo wilgotny, aromatyczny chleb...

drozdzowki

Dodane przez: Aninka88

drożdżówki z jagodami i serem

Pyszne drożdżóweczki z jagodami...

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Dodane przez: aicha1988

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Puszyste bułeczki z budyniem, owocami...

Drożdżówki z twarogiem i borówkami

Dodane przez: Martyna1991

Drożdżówki z twarogiem i borówkami

Domowe, puszyste drożdżówki w kształcie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE