Drożdżówki z orzechami pekan i syropem klonowym

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Słodkie bułeczki na bazie pysznego ciasta drożdżowego, dla wielbicieli syropu klonowego i orzechów. Orzechy pekan można zamienić na orzechy włoskie.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO DROŻDŻOWE:

    540g mąki pszennej
    80g drobnego cukru do wypieków
    3/4 łyżeczki soli
    10g drożdży suchych
    75g masła, roztopionego
    250ml mleka
    2 duże jaja

    NADZIENIE Z SYROPEM KLONOWYM I ORZECHAMI PEKAN:

    1/4 szklanki syropu klonowego
    100g miałkiego brązowego cukru
    1 łyżka cynamonu w proszku
    150g drobno posiekanych orzechów pekan lub włoskich

    DODATKOWO:

    1 szklanka cukru pudru
    3 łyżki syropu klonowego
    garstka grubo posiekanych orzechów pekan lub orzechów włoskich do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Syropy Jajko

Drożdżówki z orzechami pekan i syropem klonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Uwaga: Mleko i jajka ocieplamy do temperatury pokojowej.
    Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników - bez roztopionego masła. Najpierw ciasto mieszamy powoli drewnianą łyżką do połączenia się składników, potem ciasto wyrabiamy mikserem z hakiem około 7 minut lub ręką 10-15 minut, pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione, przestudzone masło. Ciasto musi być miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto będzie rosło około 1,5 godziny - musi podwoić swoją objętość.
  • Bułeczki drożdżowe z syropem klonowym i orzechami 2. Po tym czasie ciasto rowałkować na prostokąt o wymiarach 40x50 cm. delikatnie podsypując mąką wałek i stolnicę/blat, by ciasto się nie kleiło.
  • Bułeczki drożdżowe z syropem klonowy i orzechami pekan 3. Cynamon wymieszać z brązowym cukrem. Przygotowany prostokąt posmarować syropem klonowym, posypać mieszanką cynamonu z brązowym cukrem a następnie posiekanymi orzechami pekan lub orzechami włoskimi. Prostokąt zwinąć ściśle wzdłuż krótszego boku, na kształt rolady. Ostrym nożem pokroić na 3 - 3,5 cm kawałki. Ułożyć je w formie, wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 23x33 cm. Bułeczki podczas pieczenia "przytulą się" do siebie. Przykryć ściereczką, odstawić do ponownego wyrastania na 30 minut - powinny podwoić swoją objętość.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza funkcja góra - dół, wstawić wyrośnięte bułeczki, piec około 20 minut. Wyjąć, przestudzić
  • 4. Z cukru pudru i syropu klonowego grzbietem łyżki utrzeć lukier. Gęstość lukru regulujemy przez dodawanie wody jeśli lukier jest za gęsty, jeśli zbyt rzadki dodajemy cukru pudru.
    Lekko ciepłe bułeczki polukrować i posypać dodatkowymi orzechami. Bułeczki odrywamy od siebie.

Porady

Bułeczki są dość słodkie dlatego możemy zmniejszyć ilość brązowego cukru do nadzienia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Cynamon Jajka Orzechy Syrop klonowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować