Muffinki z orzechami włoskimi i syropem klonowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Muffinki smakują pysznie i niesamowicie kuszą swoim cudownym zapachem. Połączenie mnóstwa orzechów włoskich, syropu klonowego oraz odrobiny polewy z białej czekolady, która nadaje delikatnej słodyczy jest naprawdę rewelacyjne. Dlatego jeśli lubicie orzechowo-karmelowe akcenty to koniecznie wypróbujcie ten przepis.

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • (6-7 sztuk)
    150g mąki pszennej
    50g masła
    50g cukru
    50 ml syropu klonowego
    50 ml mleka
    50g orzechów włoskich
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia płaska)
    Polewa:
    około 30g białej czekolady
    1 łyżeczka mleka
    Ponadto:
    garść posiekanych orzechów włoskich do posypania wierzchu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki Syropy

Muffinki z orzechami włoskimi i syropem klonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło z cukrem rozpuścić i pozostawić do ostudzenia, a orzechy zmielić na drobno.
    Następne jajka należy zmiksować z dodatkiem mleka oraz syropu klonowego.
    Dodać masło z cukrem i mąkę uprzednio przesianą z proszkiem do pieczenia.
    Całość dokładnie połączyć na jednolitą masę.
    Na końcu wmieszać zmielone orzechy.
    Formę do muffinek wyłożyć papilotkami oraz wypełnić ciastem do 4/5 ich wysokości.
    Ciastka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
    Muffinki wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
    Przygotować polewę (*).
    Czekoladę roztopić z mlekiem, a następnie udekorować nią przestudzone muffinki.
    Wierzch posypać posiekanymi orzechami.

Porady

(*) Zamiast polewy można użyć lukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Syrop klonowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować