Bananowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, a pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką.
Foremkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem . Tylko dno, a boków blaszki nie smarować.
Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut do tzw suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty
Krem
Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno. Dodać kajmak i ponownie zmiksować
Żelatynę rozpuścić w odrobinie zimnej wody i po napęcznieniu jej ogrzać w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Po wystudzeniu wlewać do ubitej śmietany ciągle miksując.
Polewa
Czekoladę rozpuścić w miseczce na parze, dodać mleko, masło i kakao. Mieszać i ogrzewać do rozpuszczenia się składników. Przestudzić i polać ciasto
Składanie ciasta
Ciasto
cieniutka warstwa kremu
banany przekrojone w poprzek i ułożone na całym cieście
krem
ciasto
polewa
posypka cukrowa
Komentarze