Bananowa babka z kakao i kokosem

5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Babka zaraz po wyjęciu z piekarnika, zwabia swym aromatem domowników do kuchni. Bardzo szybka w przygotowaniu, z dostępnych składników.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
    2 łyżki kakao
    1,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki cukru
    5 dag. roztopionego , ostudzonego masła
    1 jajko
    po 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia i sody
    szczypta soli
    4 łyżki wiórków kokosowych
    forma na babkę posmarowana tłuszczem i osypana bułką tartą
    Polewa:
    10 dag. czekolady
    5 łyżek mleka
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Bananowa babka z kakao i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bananowa babka z kakao i kokosem 1. Banany miksuję blenderem, dodaję do nich jajko, mąkę, kakao, cukier, masło, proszek do pieczenia , sodę i sól,miksuję mikserem na jednolitą masę. 1/3 ciasta nakładam do formy, posypuję połową kokosu, nakładam 1/3 część ciasta, posypuję pozostałym kokosem, zalewam pozostałym ciastem. Babkę piekę ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • Bananowa babka z kakao i kokosem 2. Lekko przestudzone ciasto wyjmuje z formy, studzę. Czekoladę roztapiam w mleku, polewam dekoracyjnie ciasto, pozostawiam do zastudzenia polewy.

Porady

Ciasto można udekorować kokosem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Kokos Kasza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować