Bajaderka

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Domowa wersja popularnych kul bajaderkowych

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -50 dag mąki
    -20 dag cukru pudru
    -2 jaja
    -25 dag masła lub margaryny
    -łyżka kakao
    -łyżka proszku do pieczenia
    -szklanka mleka
    -6-7 łyżeczek gęstej konfitury lub powideł śliwkowych
    -3-5 łyżek posiekanych bakalii (orzechy włoskie, rodzynki)
    -olejek rumowy
    -2 galaretki o jednym smaku, np. pomarańczowa lub morelowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Bajaderka

Bajaderka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło lub margarynę, posiekać wszystko nożem, po czym wsypać cukier, wbić jajka, wymieszać wszystkie składniki i szybko zagnieść ciasto. Następnie podzielić je na 2 równe części i upiec (w osobnych blaszkach) w temperaturze ok. 180st na jasnozłoty kolor. Jeden, jeszcze ciepły placek starannie rozkruszyć w misie, dodać kakao, bakalie, olejek rumowy i przegotowane letnie mleko. Utrzeć na jednolitą masę. Drugi placek posmarować konfiturą lub powidłami, przykryć utartą masą i schłodzić =. Na wierzch wylać zastygającą galaretkę przygotowaną w 3/4 wody podanej na opakowaniu. Wstawić bajaderkę do lodówki. Gdy galaretka zastygnie, pokroić całość na kwadratowe ciastka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować