Domowa bajaderka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto robię gdy do przybycia gości zostało nie wiele czasu.A tu niespodzianka niektórzy pytają czy aby na pewno sama zrobiłam ...

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl. mąki
    1 margaryna
    1 szkj. cukru pudru
    2 jajka
    2 łyżki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    2 łyżki kakao
    1 szkl. mleka
    200 gram powideł śliwkowych
    5 dag.rodzynek
    5 dag.skórki kondyzowanej pomarańczowej
    Dodatkowo:
    blaszka tortowa wyłożona papierem do pieczenia
    dowolna blaszka wyłożona papierem do pieczenia
    skórka kandyzowana pomarańczowa do dekoracji
    Lukier:
    sok z połowy cytryny
    6 łyżek cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Bajaderka

Domowa bajaderka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowa bajaderka 1. Z mąki,margaryny,cukru,jajek,proszku do pieczenia i cukru waniliowego zagniatam ciasto.Dzielę je na jedną trzecią i dwie trzecie.
  • Domowa bajaderka 2. Jedną trzecią ciasta wałkuje i wylepiam tortownicę, piekę 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • Domowa bajaderka 3. W drugiej blaszce piekę drugi rozwałkowany kawałek ciasta, 25 min. 180 stopni.Jeszcze ciepły placek kruszę w misce,dodaję kakao, ciepłe mleko i bakalie. Mieszam na jednolitą masę.
  • Domowa bajaderka 4. Placek w tortownicy smaruję powidłami,wykładam i ugniatam masę.
  • Domowa bajaderka 5. Z cukru pudru i soku ucieram lukier. Polewam nim ciasto i dekoruję.

Porady

Ja do ciasta dodaję rodzynki,ale wiele osób dodaje orzechy. Warto spróbować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować