Domowa bajaderka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki,margaryny,cukru,jajek,proszku do pieczenia i cukru waniliowego zagniatam ciasto.Dzielę je na jedną trzecią i dwie trzecie.
2.Jedną trzecią ciasta wałkuje i wylepiam tortownicę, piekę 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
3.W drugiej blaszce piekę drugi rozwałkowany kawałek ciasta, 25 min. 180 stopni.Jeszcze ciepły placek kruszę w misce,dodaję kakao, ciepłe mleko i bakalie. Mieszam na jednolitą masę.
4.Placek w tortownicy smaruję powidłami,wykładam i ugniatam masę.
5.Z cukru pudru i soku ucieram lukier. Polewam nim ciasto i dekoruję.
Porady
Ja do ciasta dodaję rodzynki,ale wiele osób dodaje orzechy. Warto spróbować.
Komentarze