Kolejny przepis z zeszytu mamy. Szybko się je robi i jeszcze szybciej się je :-) Uwaga uzależnia!
1 godz. 40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
ciasto na formę (23 x 38 cm):
40 dag mąki pszennej + do podsypania
20 dag cukru pudru
2 jajka
2 żółtka
2 łyżki śmietany 18 %
250 g margaryny
małe opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa śmietanowa:
660 ml śmietany 30 %
100 g czekolady mlecznej
100 g rodzynek
1 galaretka czerwona
1 galaretka żółtka
10 dag cukru pudru
1.Ciasto: margarynę wysiekać z mąką. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciasto jest lepkie dlatego należy podsypać go mąką. Ciasto włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć, podzielić na trzy części z czego jedna część powinna być wyraźnie mniejsza. Każdą część rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 10-15 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu najcieńszy placek pokruszyć.
2.Masa śmietanowa: galaretkę czerwoną rozpuścić w 1,5 szkl. wrzątku. Wylać na płaski talerz i gdy stężeje pokroić w kostkę. Galaretkę żółtą rozpuścić w 1 szkl. wrzącej wody. Czekoladę pokroić w kostkę. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodać wystudzoną ale jeszcze płynną galaretkę żółtą. Delikatnie wmieszać czekoladę, rodzynki, pokrojoną galaretkę i pokruszony placek.
3.Przełożenie: placek – masa śmietanowa – placek – esy floresy z rozpuszczonej czekolady
Porady
Ciasto najlepsze na drugi dzień jak placki zmiękną.
Komentarze