Bajaderka

4.5 (170 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kolejny przepis z zeszytu mamy. Szybko się je robi i jeszcze szybciej się je :-) Uwaga uzależnia!

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto na formę (23 x 38 cm):
    40 dag mąki pszennej + do podsypania
    20 dag cukru pudru
    2 jajka
    2 żółtka
    2 łyżki śmietany 18 %
    250 g margaryny
    małe opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    masa śmietanowa:
    660 ml śmietany 30 %
    100 g czekolady mlecznej
    100 g rodzynek
    1 galaretka czerwona
    1 galaretka żółtka
    10 dag cukru pudru

    dodatkowo:
    2 paski gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Bajaderka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: margarynę wysiekać z mąką. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciasto jest lepkie dlatego należy podsypać go mąką. Ciasto włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć, podzielić na trzy części z czego jedna część powinna być wyraźnie mniejsza. Każdą część rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 10-15 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu najcieńszy placek pokruszyć.
  • 2. Masa śmietanowa: galaretkę czerwoną rozpuścić w 1,5 szkl. wrzątku. Wylać na płaski talerz i gdy stężeje pokroić w kostkę. Galaretkę żółtą rozpuścić w 1 szkl. wrzącej wody. Czekoladę pokroić w kostkę. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodać wystudzoną ale jeszcze płynną galaretkę żółtą. Delikatnie wmieszać czekoladę, rodzynki, pokrojoną galaretkę i pokruszony placek.
  • 3. Przełożenie: placek – masa śmietanowa – placek – esy floresy z rozpuszczonej czekolady

Porady

Ciasto najlepsze na drugi dzień jak placki zmiękną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować