Bajaderka

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jeśli po Świętach zostało Wam trochę ciasta, można "przerobić" go na inne ciasto ;) Swoją bajaderkę robiłam ze zbyt kruchego ciasta które mi się połamało (a było przeznaczone na spód do tarty). Myślę że można tutaj też użyć zeschniętej babki ;) Ciasto niezbyt słodkie, mocno czekoladowe :)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto na spód:
    250 g mąki pszennej
    1 duże jajko
    50 g cukru
    130 g miękkiego masła
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    masa bajaderkowa:
    200 ml mleka
    1/2 szklanki cukru
    100 g masła
    100 g gorzkiej czekolady
    300 g kruchego ciasta (mogą być kupione herbatniki)
    1/2 szklanki mleka w proszku
    2 szklanka bakalii (np. rodzynki, żurawina, jagody goji)
    5 zaokrąglonych łyżek kakao
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe

Bajaderka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto na spód:
    Do miski wsypać mąkę, dodać masło, jajko, cukier i proszek do pieczenia, wyrobić jednolite ciasto.
    Wyłożyć na dno blaszki o wymiarach 33x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut (do lekkiego zrumienienia ciasta).
  • 2. masa bajaderkowa:
    Do rondelka wlać mleko, dodać cukier i masło, doprowadzić do wrzenia. Zestawić z palnika, wrzucić połamaną czekoladę, odstawić na ok. 1 minutę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Wsypać kakao, drobno pokruszone ciasto, mleko w proszku i bakalie, dobrze wymieszać łyżką. gorącą masę równomiernie wyłożyć na upieczony spód, schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Czekolada Kakao Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować