• 1 min
  • Dla 5 osób

:-) Gorąco polecam (-:

  • 1 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • CIASTO ŻÓŁTE;
    5 żółtek
    100 g cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    50 ml mleka
    50 ml oleju
    150 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta kurkumy

    CIASTO BIAŁE:
    5 białek
    100 g cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    szczypta soli
    50 ml mleka
    50 ml oleju
    150 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    DODATKOWO:
    kakao
Wystaw ocenę:

3.25 (4 ocen)

Zobacz również:

Babka wielkanocna

Babka żyrafa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO ŻÓŁTE:
    Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę. Powoli dodawać mleko na przemian z olejem i dalej ucierać. Dodać szczyptę kurkumy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Wymieszać do połączenia się składników.
  • 2. CIASTO BIAŁE:
    Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, sól i cukier waniliowy. Powoli dodawać mleko z olejem na przemian. Na koniec dodać mąkę zmieszane z proszkiem do pieczenia.
  • 3. ZŁOŻENIE:
    Piekarnik nagrzać do 180*C. Formę z kominem dobrze nasmarować tłuszczem. Obie masy podzielić na pół. Najpierw włożyć do formy masę żółtą. Posypać obficie kakao, najlepiej przez sitko, tak aby nie było widać masy jajecznej. Na to ostrożnie wyłożyć połowę masy białej. Posypać kakao. Ponownie masę żółtą, na to kakao. Zakończyć masą białą, już nie posypywać kakao. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35- 40 min. w temp. 180*C. Najlepiej sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest już upieczone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować