Rolada "Żyrafa"

4.5 (200 ocen)

  • 60 min

Wygląda imponująco. Jest prostsze w przygotowaniu niż mogłoby się wydawać. Można ją przekładać jak najróżniejszymi masami.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe I etap

    • 5 żółtek
    • 4 łyżeczki cukru
    • 100 g mąki
    • 80 ml wody
    • 45 ml oleju
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    II etap

    • 3-4 łyżki kakao
    • 4 białka
    • 4 łyżeczki cukru
    Ciasto na wzór

    • 1 białko
    • 2 łyżeczki cukru
    • 2 łyżki ciasta (I etap)
    • 1 łyżka mąki
    Masa

    • 200 ml śmietany min 30%
    • Galaretka agrestowa (galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance wody)

    + wilgotna ściereczka +blacha z wyposażenia piekarnika (np. 42x37 cm)
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery

Rolada "żyrafa" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Przygotowujemy ciasto czekoladowe (I etap). Żółtka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy mąkę, wodę, olej oraz łyżeczkę cukru waniliowego. Możemy też dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników.

    2. Ciasto na wzór. Białko ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia drobinek.

    Dodajemy 2 łyżki ciasta, które przygotowaliśmy chwilę wcześniej. Mieszamy łyżką. Gdy uzyskamy jednolitą masę, wyciskamy rękawem cukierniczym kontury (ja nakładałam łyżką) na wysmarowany tłuszczem papier do pieczenia. Wkładamy na 2-3 minuty do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.

    3. Ciasto czekoladowe (II etap). Do przygotowanego wcześniej ciasta z I etapu, dodajemy kakao i miksujemy. W innym garnku ubijamy na sztywno 4 białka, a następnie dodajemy cukier. Ubitą na sztywno pianę, dodajemy małymi ilościami do ciasta, mieszając dokładnie gumową łopatką.

    4. Ostatni etap to wylanie ciasta czekoladowego na blachę z przygotowanymi wcześniej konturami.

    Delikatnie rozprowadzamy ciasto, aby nie zepsuć przygotowanego wcześniej wzoru z białek.
    Pieczemy w 190 stopniach przez ok 15 minut. Ciasto może być gotowe wcześniej, więc musimy sprawdzać w czasie pieczenia.
    Od ciasta odrywamy papier do pieczenia, przykrywamy wilgotną ściereczką i zawijamy na wałek. Pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.
    5.Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy wystudzoną tężejącą się galaretkę mieszany bądź delikatnie miksujemy.
    6. Roladę smarujemy masą , pozostawiając wolne miejsce przy brzegach. Zawijamy, starając się zrobić to dość ciasno, uważając, aby masa nie wyleciała. Wkładamy na 1-2 godziny do lodówki lub pozostawiamy w chłodnym pomieszczeniu

Porady

Roladę można przełożyć np. masą jogurtową z dodatkiem wiśni również pysznie smakuje bądź inną masą wedle uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować