1.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białko oddzielić od żółtka, ubić na sztywną pianę. Dosypać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtko, dalej ubijając. Na koniec wsypać mąki wymieszane z proszkiem, delikatnie wymieszać.
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, masę biszkoptową włożyć do woreczka lub szprycy, wycisnąć wzór żyrafy. Piec około 4 minut w temperaturze 190ºC. Wyjąć z piekarnika i zostawić do wyciągnięcia.
Teraz robimy ciemne ciasto.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, ubijając. Partiami wlewać żółtka i nadal ubijać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wsypać startą czekoladę. Wymieszać delikatnie, by piana nie opadła.
Przygotować ręczniczek kuchenny, posypać lekko cukrem wanilinowym.
Wlać masę na upieczony wzorek żyrafy i wyrównać.
Piec około 10 minut w temperaturze 180ºC. Natychmiast po upieczeniu zerwać powoli papier, a roladę wzorem do dołu z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić w takiej formie do ostudzenia.
Zimny serek mascarpone mieszamy z nutellą, tylko do połączenia składników. Smarujemy roladę i układamy banany. Zwijamy w roladę i wstawiamy do lodówki.
Smacznego
Komentarze