Babka ziemniaczana z cukinią i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek i cebulę kroję drobno, i podsmażam na niewielkiej ilości oleju do zeszklenia cebuli.
Ziemniaki ścieram do dużej miski na tarce z grubymi oczkami.
Ścieram również cukinię - razem ze skórką, ale bez pestek (chyba że masz młodą cukinię, w której pestki są malutkie). Cukinii nie odciskam!
Startą dodaję do ziemniaków.
Do startych warzyw dodaję cebulę z boczkiem, oraz jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, tarty ser i przyprawy do smaku. Masa powinna być doprawiona mocno, jednak pamiętaj, że zarówno boczek, jak i ser są już posolone.
Do wymieszanej masy wbijam jajka i jeszcze raz dokładnie mieszam.
Formę do pieczenia (wykorzystałam podłużną formę, ale może być dowolna) dokładnie smaruję tłuszczem, i posypuję bułką tartą.
Wykładam masę i ją wyrównuję.
Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na 70-80 minut.
Podaję na gorąco tuż po upieczeniu, albo po podgrzaniu np. na patelni.
Komentarze