Babka ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

W smaku przypomina placki ziemniaczane

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ziemniaki: 2 kilogramy
    - schab ( plastry): 4 sztuki
    - pokrojone grzyby leśne: 1 szklanka
    - cienka kiełbasa: 30 dekagramów
    - jaja: 3 sztuki
    - boczek plastry: 30 dekagramów
    - mąka: 4 łyżki
    - mała cebula: 1 sztuka
    - sos sojowo-grzybowy: 2 łyżki
    - sól, pieprz, majeranek do smaku: 1 sztuka
    - tłuszcz i bułka do formy: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Babka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka ziemniaczana 1. Ziemniaki obrać i zetrzeć jak na placki ziemniaczane. Razem z ziemniakami zetrzeć obraną cebulę, wszystko razem osączyć na sicie. Do masy ziemniaczanej dodać jaja, mąkę, 1 płaską łyżkę majeranku, grzyby i sos sojowo-grzybowy, wszystko dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i jeszcze raz wymieszać. Kiełbasę i boczek pokroić w plastry, schab bardzo cienko rozbić i przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
  • Babka ziemniaczana 2. Formę (ja użyłam keksówki, ale może być też tortownica) nasmarować i wysypać bułką. Na dno położyć warstwę plastrów boczku, na to ok. 1/2 masy ziemniaczanej. Następnie warstwę plastrów kiełbasy, jednocentymetrowa warstwę masy ziemniaczanej, kolejną warstwę z kiełbasy i resztę masy ziemniaczanej. Na wierzchu ułożyć przygotowany wcześniej schab i całość przykryć plastrami boczku. Piec w temp. 160 stopni przez około 1,5 godziny. Podawać na ciepło.
    Jako dodatek polecam marynowane grzyby i sos pieczeniowy lub grzybowy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Ziemniaki Kiełbasa Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować