REKLAMA

Babka ziemniaczana

wyświetlono: 467 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Pyszne i sycące danie , nie tylko dla smakoszy ziemniaków. To smak mojego dzieciństwa :) Babka najlepiej smakuje z kleksem kwaśnej śmietany :)

opublikowany: 04.02.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 kg ziemniaków
    3 jajka
    2 cebule
    3-4 płaskie łyżki mąki
    400g boczku wędzonego
    400g kiełbasy ( u mnie podwawelska)
    mielona słodka i ostra papryka
    majeranek
    gałka muszkatołowa
    sól, pieprz
    łyżka posiekanej natki pietruszki
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Babka ziemniaczana 1. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Podsmażyć do miękkości na wytopionym boczku, dodać posiekaną cebulę. Odstawić do wystygnięcia.
  • 2. Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Odcisnąć nadmiar soku z ziemniaków (z soku wytworzy się skrobia, którą należy dodać do masy ziemniaczanej). Do startych ziemniaków dodać usmażony boczek, kiełbasę i cebulę wraz z wytopionym tłuszczem. Wbić jajka, dodać mąkę, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  • Babka ziemniaczana 3. Formę żaroodporną (u mnie 18/32 cm) natłuścić, wysypać bułką tartą i wyłożyć masę ziemniaczaną. Babkę piec ok.1,5 godz. w 180 st. Podawać pokrojoną w kwadraty z kleksem śmietany. Smacznego!

Porady

Babka ziemniaczana to babka z utartych surowych ziemniaków, wymieszanych ze skwarkami ze świeżo stopionego boczku lub słoniny, pikantnie przyprawionych i zapieczonych w piecu lub piekarniku na złocisto-brązowy kolor. Jest tradycyjną potrawą kuchni białoruskiej, ale też jest bardzo popularna na Suwalszczyźnie, skąd pochodzę. W czasach sowieckich babkę ziemniaczaną pieczono w uprzednio nagrzanym piecu w żeliwnym naczyniu przez kilka godzin, co nadawało jej niepowtarzalny smak, zapach i konsystencję. Upieczoną babkę ziemniaczaną krojono na duże kawałki i polewano na talerzu śmietaną lub sosem grzybowym Do podsmażonych na złoty kolor kawałków babki ziemniaczanej podawano porcję kiszonej kapusty. Zwyczaje te pozostały do dziś. Wciąż pamiętam smak podsmażanej na drugi dzień babki... Bardzo lubiliśmy ją zajadać z dużą ilością gęstej śmietany lub popijać kubkiem zimnego mleka. Mama zazwyczaj przygotowywała ją w sobotę lub niedzielę, bo, żeby przygotować ją dla dużej rodziny potrzeba było czasu. Uwaga: potrawa dość ciężko strawna, dla osób nie mających problemów żołądkowych.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: paulinawiniarek

babka ziemniaczana - nagus

Pyszne danie dla wszystkich wielbicieli ziemniaków... i nie tylko! :)

kategoria: Dania główne babka ziemniaczana opublikowany: 15.08.2017 | wyświetlono: 5648 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Waldek Kościelec 212

Babka ziemniaczana

Tradycyjna potrawa kuchni białoruskiej , popularna na Podlasiu i Suwalszczyźnie.

kategoria: Dania główne babka ziemniaczana opublikowany: 02.01.2020 | wyświetlono: 616 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE