Podlaska Babka Ziemniaczana

4.48 (204 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Babka ziemniaczana to potrawa, którą pamiętam od urodzenia. Jest bardzo popularna na Podlasiu, do tego stopnia, że w Supraślu organizowane są nawet Mistrzostwa w pieczeniu babki i kiszki ziemniaczanej

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemnaki: 2 kilogramy
    - mleko: 100 mililitrów
    - Jajko: 2 sztuki
    - boczek wędzony: 500 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - sól, pieprz, majeranek: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.48 (204 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Podlaska babka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce (jak na placki ziemniaczane).
    Mleko zagotować i wrzące dodać do ziemniaków, aby nie ściemniały, wymieszać. Dodać jajka.
  • 2. Cebulkę zeszklić na wędzonym boczku pokrojonym w plastry i dodać do masy ziemniaczanej. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
  • 3. Masę przełożyć na blachę wysmarowaną olejem. Na wierzchu położyć parę plasterków boczku. Piec w temperaturze 190-200 st przez 90 minut.
    Podawać z żurawiną i zimnym mlekiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować