Babka ziemniaczana to potrawa, którą pamiętam od urodzenia. Jest bardzo popularna na Podlasiu, do tego stopnia, że w Supraślu organizowane są nawet Mistrzostwa w pieczeniu babki i kiszki ziemniaczanej
Podlaska babka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce (jak na placki ziemniaczane).
Mleko zagotować i wrzące dodać do ziemniaków, aby nie ściemniały, wymieszać. Dodać jajka.
2.Cebulkę zeszklić na wędzonym boczku pokrojonym w plastry i dodać do masy ziemniaczanej. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
3.Masę przełożyć na blachę wysmarowaną olejem. Na wierzchu położyć parę plasterków boczku. Piec w temperaturze 190-200 st przez 90 minut.
Podawać z żurawiną i zimnym mlekiem. Smacznego!
Komentarze