Podlaska Babka Ziemniaczana

  • wyświetlono: 15019 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Babka ziemniaczana to potrawa, którą pamiętam od urodzenia. Jest bardzo popularna na Podlasiu, do tego stopnia, że w Supraślu organizowane są nawet Mistrzostwa w pieczeniu babki i kiszki ziemniaczanej

PolskaGotuje
  • 8 porcje
  • Łatwy

Składniki

- ziemnaki: 2 kilogramy
- mleko: 100 mililitrów
- Jajko: 2 sztuki
- boczek wędzony: 500 gramów
- cebula: 1 sztuka
- sól, pieprz, majeranek: 1 szczypta

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Podlaska Babka Ziemniaczana

  • 1. Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce (jak na placki ziemniaczane).
    Mleko zagotować i wrzące dodać do ziemniaków, aby nie ściemniały, wymieszać. Dodać jajka.
  • 2. Cebulkę zeszklić na wędzonym boczku pokrojonym w plastry i dodać do masy ziemniaczanej. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
  • 3. Masę przełożyć na blachę wysmarowaną olejem. Na wierzchu położyć parę plasterków boczku. Piec w temperaturze 190-200 st przez 90 minut.
    Podawać z żurawiną i zimnym mlekiem. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimaziemniakiobiadwiosnakuchnia polskajesieńregionalne_dania
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-068tvly

Dodane przez: Madleine1987

Babka ziemniaczana

Wegetariańska wersja babki ziemniaczanej.

babka ziemniaczana

Dodane przez: bpuzio

babka ziemniaczana

czasem robię do obiadu z różnymi...

Babka ziemniaczana zupełnie inaczej

Dodane przez: EWCIA BU

Babka ziemniaczana zupełnie inaczej

To mój pomysł na urozmaicenie tradycyjnego...

image-1vkkxxv

Dodane przez: Bożena1960

Babka ziemniaczana

Babka z utartych ziemniaczków z...

BABKA  ZIEMNIACZANA

Dodane przez: Konto nieaktywne

BABKA ZIEMNIACZANA

Robiłam ją i jadłam po raz pierwszy....

Babka ziemniaczana

Dodane przez: Amelka101

Babka ziemniaczana

pyszna alternatywa gotowanych ziemniaków