Babka z karobem i lemon curd

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 1 osoby

Oj jak dawno nie piekłam babki.
Więc dziś jest.
A z czym ?
A z karobem - znacie karob ?
Nie ?
To koniecznie poznajcie.
Karob jest odpowiednikiem kakao, melasy i czekolady i ma szerokie zastosowanie w kuchni.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 2 czubate łyżki lemon curd
    4 duże jajka
    3/4 szk cukru
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    200 ml oleju rzepakowego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 szk mąki pszennej typ 500
    1/2 szk mąki ziemniaczanej
    1 czubata łyżka karobu

    cukier puder do posypania babki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka z karobem i lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 165 stopni.
    Jajka, lemon curd, ekstrakt i cukier ubijać w misce kilka minut.
    Następnie maleńkim strumieniem wlewać olej ale nie przerywając ubijania.
    Mąki przeisane razem z proszkiem do pieczenia dodać do masy i wymieszać ale tylko do połączenia składników.
    Keksówkę o wymiarach 11 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać 3/4 ciasta.
    Do reszty ciasta dodać karob i wymieszać, rozłożyć ciemne ciasto wzdłuż na jasnym cieście a potem włożyć do dna patyczek do szaszłyków i przeciągnąć do drugiego końca foremki.
    Formę wstawić do piekarnika na godzinę.
    Upieczoną babkę wyjąć z formy na kratkę i oprószyć cukrem pudrem.

Porady

jedna porcja to jedna babka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karob

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować