LEMON CURD

5 (195 ocen)

  • 45 min

Wspaniały dodatek do ciast, ciasteczek i deserów.

  • 45 min

Składniki:

  • 2 cytryny
    2 jajka
    110 g cukru
    70 g masła
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dodatki

Lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytryny dobrze umyć, osuszyć, zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach i wycisnąć z nich sok.
  • 2. Do rondla dać starta skórkę, sok z cytryny oraz jajka, cukier i masło pokrojne w kawałki.Całość rozmieszać.
  • 3. Garnek ustawić na większym naczyniu do którego należy wlać wodę i ustawić na ogniu. Całość podgrzeać cały czas ciągle mieszając.Masa będzie stopniowo gęstnieć, podgrzewać przez ok. 15 minut.
  • 4. Krem przetrzeć przez sitko, po wystygnięciu wstawić do lodówki w szklanym szczelie zamkniętym naczyniu.

Porady

Przepis podpatrzony w sieci.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować