Babka z kakao na kefirze

0 (0 ocen)

  • 55 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Prosta, mięciutka i pyszna

  • 55 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    400 ml gęstego kefiru
    2 jajka
    5 łyżek oleju rzepakowego
    2 szklanki mąki
    2/3 szklanki cukru
    4 łyżki gorzkiego kakao
    1 łyżka proszku do pieczenia
    Łyżka ekstraktu waniliowego
    Szczypta soli
    Masło i kasza manna do formy
    Cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka z kakao na kefirze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ucieram jajka z cukrem i wanilią. Gdy masa jest jasna i puszysta dodaję olej, a na końcu kefir, dokładnie łączę składniki. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję do mokrych składników i dokładnie ucieram. Dzielę masę na dwie nierówne części, do większej dodaję kakao i łączę z jasnym ciastem.
    Keksówkę smaruję masłem, wysypuję kaszą manną, wlewam połowę jasnego ciasta, na to warstwę kakaową, i jasne ciasto i piekę je przez 40 minut w 190 stopniach -polecam termoobieg.
    Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Kefir

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować