Babka wielkanocna - prosta, pyszna, pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Przesiać mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz proszek do pieczenia po czym wymieszać wszystko
2. Pokrojone na mniejsze kawałki masło wrzucamy do miski i zaczynamy ucierać je mikserem, dodając również cukier trzcinowy
3. Wrzucamy 6 jajek i miksujemy do momentu aż powstanie jednolita masa
4. Łączymy mieszankę mąk i proszku do pieczenia z powstałą masą
5. Kolejny krok to wlanie 6 łyżek oleju - miksujemy a potem łyżkę octu i również miks
6.Zetrzeć skórkę wlać sok z połowy pomarańczy i ucieramy mikserem
7. Foremkę do babki natłuszczamy masłem i posypujemy mąką
8. Przelać całą powstałą masę do foremki i wyrównać
9. Rozgrzać wcześniej piekarnik do 180 stopni przez 10 min a następnie włożyć babkę do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec 40 -45 min ( górna grzałka )
10. Po wyjęciu Babki odczekać 10-15 min i dopiero wtedy wyjąć ją z foremki.
11. Na koniec posypać cukrem pudrem
Komentarze