Babka wielkanocna - prosta, pyszna, pomarańczowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób

Pomarańczowa babka wielkanocna, ale niekoniecznie tylko w ten okres roku.

  • 60 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • Mąka ziemniaczana 280 g
    Mąka pszenna 110 g
    Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
    Masło 250 g
    Jajko 6 sztuk
    Cukier trzcinowy 150 g
    Pomarańcza 1 sztuka
    Olej 6 łyżek
    Ocet 1 łyżka
    Cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Babka wielkanocna - prosta, pyszna, pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Przesiać mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz proszek do pieczenia po czym wymieszać wszystko
    2. Pokrojone na mniejsze kawałki masło wrzucamy do miski i zaczynamy ucierać je mikserem, dodając również cukier trzcinowy
    3. Wrzucamy 6 jajek i miksujemy do momentu aż powstanie jednolita masa
    4. Łączymy mieszankę mąk i proszku do pieczenia z powstałą masą
    5. Kolejny krok to wlanie 6 łyżek oleju - miksujemy a potem łyżkę octu i również miks
    6.Zetrzeć skórkę wlać sok z połowy pomarańczy i ucieramy mikserem
    7. Foremkę do babki natłuszczamy masłem i posypujemy mąką
    8. Przelać całą powstałą masę do foremki i wyrównać
    9. Rozgrzać wcześniej piekarnik do 180 stopni przez 10 min a następnie włożyć babkę do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec 40 -45 min ( górna grzałka )
    10. Po wyjęciu Babki odczekać 10-15 min i dopiero wtedy wyjąć ją z foremki.
    11. Na koniec posypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować