PROSTA I PYSZNA BABKA CYTRYNOWA

4.48 (187 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Bardzo łatwa, o cytrynowym aromacie, lekko wilgotna i pyszna babka.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 4 całe jajka
    szklanka cukru
    szklanka mąki pszennej
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    20 dag masła lub margaryny
    sok z 0,5 cytryny
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 opakowania cukru waniliowego
    otarta skórka z 2 cytryn (ja dałam kilka kropel olejku cytrynowego)
Wystaw ocenę:

4.48 (187 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Prosta i pyszna babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy. Piekarnik nagrzewamy na 175-180 stopni C ustawienie góra - dół.

    Całe jaja ubijamy razem z cukrami, aż masa zbieleje i podwoi objętość. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy partiami do masy jajecznej i mieszamy delikatnie łyżką. Następnie powoli wlewamy jeszcze ciepłe masło i również delikatnie mieszamy, dodajemy sok z cytryny i aromat lub skórkę z cytryny. Masę wlewamy do formy u mnie na babkę o średnicy 23 cm. Należy ją wcześniej dokładnie wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą lub mąką. Pieczemy ok. 40-50 minut do suchego patyczka. Po lekkim przestudzeniu wyciągamy z formy, a kiedy całkiem przestygnie dowolnie dekorujemy. Smacznego :)

Porady

Formę należy dokładnie wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą lub mąką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować