Bardzo łatwa, o cytrynowym aromacie, lekko wilgotna i pyszna babka.
2 godz. 40 min
Składniki:
4 całe jajka
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
20 dag masła lub margaryny
sok z 0,5 cytryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 opakowania cukru waniliowego
otarta skórka z 2 cytryn (ja dałam kilka kropel olejku cytrynowego)
Prosta i pyszna babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuszczamy. Piekarnik nagrzewamy na 175-180 stopni C ustawienie góra - dół.
Całe jaja ubijamy razem z cukrami, aż masa zbieleje i podwoi objętość. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy partiami do masy jajecznej i mieszamy delikatnie łyżką. Następnie powoli wlewamy jeszcze ciepłe masło i również delikatnie mieszamy, dodajemy sok z cytryny i aromat lub skórkę z cytryny. Masę wlewamy do formy u mnie na babkę o średnicy 23 cm. Należy ją wcześniej dokładnie wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą lub mąką. Pieczemy ok. 40-50 minut do suchego patyczka. Po lekkim przestudzeniu wyciągamy z formy, a kiedy całkiem przestygnie dowolnie dekorujemy. Smacznego :)
Porady
Formę należy dokładnie wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą lub mąką.
Komentarze