Babka orzechowo-czekoladowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Klasyczna babka wielkanocna z dodatkiem kakao i mielonych orzechów włoskich. Polana polewą czekoladową jest po prostu pyszna.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na ciasto:
    4 jajka
    1/2 szkl.mleka
    3/4 szkl.oleju
    1 1/2 szkl. cukru
    1 cukier waniliowy
    3 kopiate szkl. mąki pszennej
    2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 kopiate łyżki kakao
    1/2 szkl.mielonych orzechów włoskich
    dodatkowo:
    tłuszcz i bułka tarta do formy
    do dekoracji:
    1 gotowa polewa czekoladowa
    kamyczki czekoladowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babka orzechowo-czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrami na puszystą masę. Ciągle ucierając dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlewać powoli olej i mleko. Do 1/3 części ciasta dodać kakao,wymieszać. Do pozostałego ciasta dodać mielone orzechy ,wymieszać.Formę na babkę z kominem wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto z dodatkiem orzechów przelać do formy. Zalać ciastem z dodatkiem kakao.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do ok.170-180 stopni i piec ok.60 minut. Po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy.
    Babkę polewamy przygotowaną według przepisu na opakowaniu polewą czekoladową,posypujemy czekoladowymi kamyczkami.

Porady

Zamiast orzechów włoskich możemy do ciasta dodać orzechy laskowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować