Babka na białkach z makiem

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wykorzystałam białka, które stały w lodówce. Powstała babka piegowata, ozdobiona białym lukrem.

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    5 schłodzonych białek
    Sól do smaku
    1 szklanka cukru pudru
    20 dag masła
    1 szklanka mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    4 łyżeczki suchego maku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Kilka kropli olejku migdałowego
    Tłuszcz do formy
    Lukier:
    4 łyżki cukru pudru
    Sok z cytryny
    1/3 łyżeczki białka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Babka na białkach z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Porcjami dodawać do utartej masy, ucierać. Białka z dodatkiem soli do smaku ubić na sztywny, małymi porcjami dodawać do utartego ciasta, delikatnie mieszać. Na koniec dodać mak, olejek migdałowy, wymieszać. Formę do babki natłuścić, wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temp. 180 stopni.
    Do garnuszka przesypać cukier puder, dodać białko i tyle soku z cytryny by masa była gęsta. Utrzeć lukier, polać wystudzoną babkę.Schłodzić.

Porady

1. zamiast lukru babkę można posypać tylko cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować