Babka na białkach z majonezem

5 (3 ocen)

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Babka zrobiona na białkach, które zostały mi po pączkach. Często zostają nam białka i zastanawiamy się co z nimi zrobić. Wcale nie musi to być beza :) Tym razem miałam ochotę na zwykłą babkę, ale robiłam też drożdżówki i rogaliki. Wszystko było pyszne. Babkę zrobiłam z dodatkiem majonezu, to zamiast masła, lub oleju. Majonez nie jest wyczuwalny, a babka jest wilgotna i miękka. Piekłam w tradycyjnej formie na babkę, ale ciasto po upieczeniu nie wypełniło całej formy. Babka jest trochę mniejsza niż tradycyjna.

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • 5 białek
    szczypta soli
    2/3 szklanki cukru
    2 pełne łyżki majonezu (80 g)
    1 szklanka mąki pszennej tortowej
    1 łyżka budyniu waniliowego (proszek)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    2 łyżki mleka

    Dodatkowo:
    Cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Babki

Babka na białkach z majonezem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka na białkach z majonezem 1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier
    cały czas ubijając. Dodać majonez i ubijać jeszcze chwilę na wolnych
    obrotach miksera. Tylko tyle, żeby majonez połączył się z pianą, myślę
    że nie dłużej niż 20 sekund. Masa powinna pozostać gęsta i puszysta.
    Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i budyń.
  • Babka na białkach z majonezem 2. Wymieszać wszystko łyżką do połączenia składników.
    Cześć ciasta przełożyć do formy na babkę, nasmarowanej margaryną
    i posypanej bułką tartą.
    Do pozostałego ciasta dodać kakao i mleko, wymieszać łyżką do połączenia
    składników. Następnie wyłożyć na jasne ciasto.
  • Babka na białkach z majonezem 3. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 50 minut.

    Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować