Babka majonezowa z nutą pomarańczy

3.33 (3 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

pozostaje długo wilgotna

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 4 jajka
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru
    5 łyżek majonezu
    sok z 1 pomarańczy
    skórka z 1 pomarańczy
    szczypta soli
    1 szklanka cukru pudru
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
Wystaw ocenę:

3.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka majonezowa z nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    Cały czas ubijając dodawać cukier.
    Następnie po jednym żółtku.
    Dodać majonez, sok i skórkę z pomarańczy i zmiksować do połączenia składników.
    Dodać obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia.
    Wymieszać drewnianą łyżką.
    Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
    Wlać ciasto.
    Wyrównać.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec 1 godzinę w 180 st C.
    Po upieczeniu ostudzić i wyjąć z formy.

    Cukier puder wymieszać z kwaśną śmietaną.
    Polać babkę.
    Na wierzchu posypać kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować