babka majonezowa z migdałami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Wyjątkowe ciasto - pyszna, bardzo łatwa i szybka do wykonania babka majonezowa z migdałami. Dodatek majonezu sprawia, że babka jest niezwykle miękka i wilgotna w środku, a płatki migdałów przyjemnie chrupią. Polecam Wam ten przepis nie tylko na Wielkanoc.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    4 łyżki majonezu
    1 łyżeczka aromatu migdałowego
    100 g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babka majonezowa z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewam mąkę, wbijam całe jajka, dodaję cukier, majonez, aromat migdałowy i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki miksuję do uzyskania gładkiej masy (około 3-5 minut). Na koniec wsypuję płatki migdałowe (zostawiając nieco do dekoracji) i delikatnie mieszam. Całość przelewam do foremki (małej, o pojemności 750 ml) wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę około 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu i wystudzeniu dekoruję babkę lukrem i posypuję prażonymi płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować