BABKA MAJONEZOWA

5 (172 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Jest smaczna i puszysta, tylko następnym razem dam mniej cukru. Polecam
PRZEPIS ZNALAZŁAM W GAZETCE NR.30 ,,CIASTA SPRAWDZONE PRZEPISY’’

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka cukru/następnym razem dam ¾ szklanki/
    1 cukier waniliowy 16 gram
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    0,5 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki majonezu/ dałam winiary/
    1,5 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    natłuszczona i oprószona bułką tartą tortownica o srednicy 23 cm/ z kominkiem/
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Babka majonezowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • BABKA MAJONEZOWA 1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni/2 grzałki, góra i dół/
    Oie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia
    Jajka ubić z wanilią i cukrem do białosci i rozpuszczenia cukru/cukier dodajemy stopniowo/
    Następnie dodawać majonez/po łyżce/,potem dodawać mąkę z proszkiem.
    Ciasto podzielić na 2 częsci i do jednej dodać kakao.
    Nalewać na przemian do tortownicy/ja z obu misek nalewałam jednoczesnie a potem zamieszałam jeszcze drewnianym patyczkiem.
    Piec ok. 45 minut/ja piekłam równo 45 minut.
    Sprawdzać patyczkiem, czy ciasto już gotowe.
    Można polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
    ciasto jest słodkie więc zrezygnowałam z dodatków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować