Babka kokosowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Delikatnie kokosowa,puszysta i bardzo smaczna babka .

  • 30 min

Składniki:

  • na ciasto :

    5 dużych jajek
    14 czubatych łyżek cukru pudru
    6 czubatych łyżek mąki pszennej
    6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
    1 szkl. oleju słonecznikowego
    1 szkl. likieru kokosowego
    1 cukier waniliowy
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 dag wiórek kokosowych

    dodatkowo:

    gotowy niebieski lukier
    cukrowa biała posypka do dekoracji
    tłuszcz i tarta bułka do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą i gęstą masę. Następnie ciągle ucierając wlewać stopniowo olej a potem likier kokosowy.
    Wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Mąki przesiać porcjami do utartej masy i dokładnie mieszać by nie było grudek.
    Na końcu delikatnie wymieszać ciasto z wiórkami kokosowymi. Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę z kominkiem przelać ciasto (średnica 26 cm) ,wyrównać za pomocą łopatki. wstawić do nagrzanego piekarnika do ok. 175 stopni i piec ponad godzinę -do czasu aż wbity patyczek w ciasto będzie suchy,a ciasto będzie dobrze odstawać od brzegów formy.
    Po wyjęciu z piekarnika pozostawić jeszcze babkę na ok. 20 min . w formie. Następnie ostrożnie wyjąć i ostudzić. Udekorować babkę niebieskim lukrem przygotowanym według przepisu na opakowaniu. Ozdobić cukrowymi posypkami.
    Wyjątkowa w smaku babka ucierana z dodatkiem wiórek kokosowych oraz likieru kokosowego. Polana niebieskim lukrem pięknie zaprezentuje się na wielkanocnym stole.

Porady

Do babki zamiast likieru kokosowego możemy użyć likieru jajecznego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować