• 25 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Miękka, delikatna, aromatyczna babka o smaku kawy, oblana polewą
z białej czekolady i dodatkowo polewą
o smaku kawy.
Jeśli lubicie smak kawy, to konieczne spróbujcie.
Piekłam w keksówce 31x11

  • 25 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kostka masła (200 g.)
    1 szklanka cukru
    1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)
    5 jajek
    2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 230 ml.)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżki gorącej wody

    Polewa:
    100 g. białej czekolady
    50 g. śmietanki 30 %

    Dodatkowo:
    1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżeczki śmietanki 30 %
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki

Babka kawowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka kawowa 1. Kawę wymieszać z gorącą wodą, tak żeby się rozpuściła i odstawić
    do wystudzenia.
    Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka i zmiksować.
    Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wlać kawę.
    Zmiksować do połączenia składników.
    Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 55-60 minut.
  • Babka kawowa 2. Wystudzone ciasto udekorować polewą.
    Śmietankę podgrzać, dodać czekoladę połamaną na kawałki i mieszać,
    aż czekolada się rozpuści. Połowę polewy
    wylać na ciasto. Do reszty polewy dodać 1/2 łyżeczki kawy i 2 łyżeczki śmietanki.
    Podgrzać i mieszać, aż kawa się rozpuści.
    Chwilę to potrwa, trzeba cierpliwie mieszać.
    Gdyby było za gęste, to można dodać jeszcze łyżeczkę śmietanki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować