Miękka, delikatna, aromatyczna babka o smaku kawy, oblana polewą
z białej czekolady i dodatkowo polewą
o smaku kawy.
Jeśli lubicie smak kawy, to konieczne spróbujcie.
Piekłam w keksówce 31x11
1.Kawę wymieszać z gorącą wodą, tak żeby się rozpuściła i odstawić
do wystudzenia.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka i zmiksować.
Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wlać kawę.
Zmiksować do połączenia składników.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 55-60 minut.
2.Wystudzone ciasto udekorować polewą.
Śmietankę podgrzać, dodać czekoladę połamaną na kawałki i mieszać,
aż czekolada się rozpuści. Połowę polewy
wylać na ciasto. Do reszty polewy dodać 1/2 łyżeczki kawy i 2 łyżeczki śmietanki.
Podgrzać i mieszać, aż kawa się rozpuści.
Chwilę to potrwa, trzeba cierpliwie mieszać.
Gdyby było za gęste, to można dodać jeszcze łyżeczkę śmietanki.
Komentarze