Babka kawowa

5 (160 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
    4 jajka
    2 szklanki cukru kryształu
    3 szklanki mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    1 szklanka zaparzonej mocnej kawy mielonej (u mnie kopiaste 3 łyżeczki kawy na szklankę wody)
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Kawy

Babka kawowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę zaparzyć i przestudzić. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka i nadal ucierać. Następnie cały czas ucierając, do masy powoli wlewać przestudzoną kawę, dodać przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową i kakao. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do przygotowanego utartego ciasta i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto wyłożyć do formy i piec w temp. 180*C przez ok. 1 godz.

Porady

Upieczoną babkę wystudzić i polać polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować